Literatura

Nicość (wiersz)

abc

Po wojnie niejeden

napisał poradnik

dla przyszłych mam i tatusiów:

„Mleko matki ubranka z czystej wełny,

spokój i słońce milsze jest”

niż pokraki z zespołem Downa.

Dzieci dotknięte paraliżem spastycznym,

z demencją starczą kalecy

na ciele i umyśle, cały ten margines

aspołeczny ułomny.

 

Dzięki którym doktor nauk

zrobił habilitacje,

posyłając w zaświaty w imię postępu

i dobra nauki, czy wreszcie

świętego spokoju rodzin,

wszak genetyczni idioci są ciężarem,

a zakład opieki całodobowej wybawieniem.

 

Aby tylko nic nie wiedzieć,

nie zagłębiać się w suchą statystykę

- wybrakowane mózgi

przeznaczone do badań, mącące

idylliczny obrazek szczęścia,

z którego wyrugowano brzydotę.

 

Puszczającą bańki mydlane,

bawiącej się lalkami i kuleczkami,

ale „nie będącej w stanie nawlekać

koralików” więc nie ma szczególnych

widoków na uzdrowienie,

opóźniona w rozwoju

usiłująca pocieszać pozostałe dzieci,

pobudzone strachem,

płaczące w łóżku wydobywając

z siebie proste sylaby,

przed zabiegiem.

 


niczego sobie 4 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Mithril
Mithril 23 lutego 2018, 08:04
...dzisiaj nie - dlatego, że tekst wygląda (również w odbiorze) jak wycięty z gazety i zenterowany na wersy i strofy
abc
abc 23 lutego 2018, 09:33
taka stylizacja, miałbym upiększać fakty. hm
witka 23 lutego 2018, 10:27
Kiepskie, przetworzone z komunikatorów - nawet jeżeli nie na poklask, to i tym razem również tym obarczone tą potrzebą.
Nie widzę więzi z opisywaną sytuacją liryczną.
abc
abc 23 lutego 2018, 11:01
Komunikatorów? na pewno, hm. są jeszcze takie dziedziny jak historia, antropologia kultury i wiele innych rzeczy poza internetem, ale co o tym może wiedzieć frustrat życiowy, internetowe zero :)
przysłano: 22 lutego 2018 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca