Literatura

a wszystko z miłości ... (wiersz)

Alone

inspiracja: tekst "Dziewczyna ze zdjecia" KRZYK
po latach wychyliłeś się z wąskich uliczek kompromisów
zaskakując samego siebie
stęskniony ciepła prześwietliłeś ciało słoñcem
i wsparty brakiem cienia
stając się sobą wyprostowałeś

zapachniało intensywnie konwalią jakby
to miało się nie wydarzyć

samolot z Nią uniósł się dzieląc horyzont zdarzeñ
na przeszlość z Nią
i teraźniejszość zawieszoną pod rzęsą jak
błękit
utkwił w twojej źrenicy drobiną prawdy zamieniony
w paproch przetrwania na przekór
którego nie potrafiłeś wyłzawić
ani usprawiedliwić

ulga z jaką teraz przyjmujesz wiarę przypomina ci bezpieczne dzieciñstwo
budzi obrazy zatrzymane w kadrze czasu
naiwnością
i zapachem maciejki
którym obdarowałeś dłonie opiekuñczej kobiety
pierwszej
i jedynej bezpiecznie kochanej

wiem, że można żyć
oddając Niebu usprawiedliwioną nieobecność
w talerzu wiadomości prasowych upatrywać zmian
bez sprzeciwu

to nawet dobrze

sam już inaczej teraz nie potrafiłbym
z modlitwą za piekło raniąca usta
natarczywie pukającym w drzwi dekalogiem
i mężczyzną
bliskim
śpiącym w moim łożku










niczego sobie+ 22 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
JAdziu 17 maja 2002, 20:42
bardzo dobry. wyważnie liczby metafor tak że wiersz jest czytelny sugestywny i poetycki zarazem.a to nieczęsto się zdarza.wcale nie prosty ale to też na plus.
Alone 18 maja 2002, 04:56
Kasiak - dziekuje bardzo. To istotne dla mnie.
Oczekuje kolejnych komentarzy.
Wlodzimierz Holsztynski 20 maja 2002, 22:16
Belkot spisany pokraczna polszczyzna.

-- Wlodek
AandT 22 maja 2002, 04:53
Drogi Kolego Wlodek,
swietny komentarz - bardzo ... profesjonalny. I bardzo rzeczowy. Rzeczywiscie jak przystalo komus kto jak sam sie przyznaje "pisal dla pracujacego poety".
Widac ze zrozumiales tekst znakomicie. Gratuluje poczucia wlasnej wartosci i tej genialnej umiejetnosci rozumienia czytanego slowa. Zycze milego dnia.
netah 14 sierpnia 2002, 10:45
szukam w sobie słów, które kroczą obok, szukam muskających skrzydeł i wiatru... i czekam na koniec burzący porządek rzeczy i mysli... ale wszędzie jest Czas

całe życie aż do teraz w jednym wierszu... to nie jest łatwe, ale ma moc oczyszczenia, i wszystko jest tam gdzie jego miejsce=> bdb
przysłano: 15 maja 2002

Inne teksty autora

***
Alone

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca