Literatura

noc (wiersz)

Szluger

poezja śpiewana, taka sobie beznadziejna piosenka
w oknach światła się zbudziły ,sen przychodzi zły
na ulicach i w ciemnych parkach noc
ludzi modlą się o spokój, jeszcze jeden dobry dzień
mój świat rozbił się znów o butelki dno...

Zakochani w kawiarniach, papierosów gorzki dym
w oczach lśni pijacka żądza dziki szał
a mnie skręca ból wewnętrzny, czarna pustka ciągle męczy
lecz po szklance wódki dusza idzie w cwał

Noc o szyby bębni głucho, w sercu smutno w oczach sucho
widzę srebrny łuk ksieżyca pośród chmur
i gdy patrzę na te dachy twarde niebo z samej blachy
czuję że nad morzem siedzę z czystych bzdur

Tylko czekam, tylko czekam aż przypłynie świt jak rzeka
bo w strumieniu światła chcę wreszcie obmyć się
ale noc się ciągle tłucze, czarna tak jak skrzydło krucze
gdzieś w jej wnętrzu śpi malutki nowy dzień..........








słaby 3 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 15 kwietnia 2000

Inne teksty autora

drobne fałszerstwa
envagorien
Magnolie
envagorien
*
getsemani
dual
getsemani
kasztany
getsemani
paw
getsemani
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca