Literatura

Kamień (wiersz)

Stedam


Wielka pustka. Wielki spokój,
Żadnej ciszy przed burzawą,
Żadnej zwykłej, ludzkiej sprawy,
Start przed siódmym, nowym rokiem.

Żadnych uczuć, żadnych żali,
Nic co mogłoby przeranić,
Nic co chciałoby omamić,
Prolog noworocznej gali.

Jakieś bodźce ? Jakieś zwidy ?
Ani nawet w kark mrowiska,
Ani zaczarniałej gnidy.
Wielki spokój. Wielka czystka.

Nic co oczy by ukłuło,
Żadnych dymów co się snują,
Żadnych małych sprawek w toku,
Wieka pustaka. Wielki spokój.

     14 styczeń 1997



wyśmienity 2 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 22 września 1999

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca