Literatura

Noc Aniołów (wiersz)

Stedam


Na wieczornej odprawie aniołów
Każdy dostał konkretne zadanie
Przydzielono każdemu ubranie
Po kolacji sprzątnięto ze stołów

Anioł pierwszy już siedzi przy barze
Będzie pił z pijakami do rana
Potem drogę do domu pokaże
Poroznosi pijaków po bramach

Drugi anioł ma inne zadanie
On z dzieciarnią się musi namęczyć
Ma prostować w ich snach skrzyżowania
By koszmary przestały je nękać

Trzeci z czwartym pilnują dziewczynek
Przystanęli za wielką pokrzywą
I sprawdzają czy każdy rodzynek
Będzie kochał je z prezerwatywą

Piąty anioł jest w centrum łączności
Aniołowie pracują piątkami
Kontroluje czy strumień miłości
Odpowiednio jest dozowany

Ja mam wolne skończyłem dziś pracę
Gram z muzami w podniebne domino
Jeśli przegram to słono zapłacę
Jeśli wygram znów rymy popłyną.

     Czerwiec 1998-10-27

Podziękowanie
     Mamie - Dziękuję
     8 styczeń 1991




niczego sobie+ 9 głosów
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 22 września 1999

Inne teksty autora

Przed Snem
Stedam
Nad Ranem
Stedam
Kamień
Stedam
W Przerwie
Stedam
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca