Literatura

oda do mężczyzny (wiersz)

getsemani

ANTY-ODA DO MĘŻCZYZNY

każą mi się zachwycać Twoją
niepojętością która nie zachwyca
tym że jesteś z Marsa
myślisz schematami patrząc na moje
pończochy

każą mi Cię wielbić
wkładają w ręce łuk bym celowała do Ciebie
jak do tłustego jelenia
każą mi gonić za Tobą przez las
w podwiniętej sukience
mam nie widzieć zadrapań
na ramionach i nogach

rozkładają Cię na czynniki pierwsze
ważą w dłoniach włosy oczy i jądra
każą mi myśleć o czym znaczą Twoje palce gdy podpierają czoło
czy uniesiona brew

nie widzę nie czuję i nie wiem
pachniesz tak samo jak ja
oddychasz płucami trawisz żołądkiem
posługujesz się mową

to mi wystarczy
żeby nie mówić jak ślepa się staję
w gąszczu szerokich ramion
najczęściej Cię mijam
tak po prostu
kładziemy się do łóżka jak brat i siostra
bez ognia który od zawsze napędzał młyn poetyckich wykrztusin

ty i ja
żyjmy sobie w zgodzie i na dystans
nie widzę innego wyjścia - ani Cię pożądam
ani nienawidzę

niczego sobie 9 głosów
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
nF
nF 7 kwietnia 2003, 13:35
świetne (a komentarz jest za krótki)
Brodacz 7 kwietnia 2003, 21:46
nurt poezji feministycznej? obowiązkowa lektura dla wszystkich którym bambus sie jeszcze nie wyluzował?a własnie - korzystając z okazji chciałem pozdrowić wszystkich zatwradziałych bojownikow tej bezsensownej czynności jaką jest seks - gratulacje, jesteście żywym dowodom na to że dinozaury nie wygineły ; fonetycznie i rytmicznie nic szczególnego
Janek 7 kwietnia 2003, 23:38
Jak dla mnie zbyt bezpośredni.
whiteshrew
whiteshrew 29 kwietnia 2003, 19:30
wyjtkowo wymowny...nie podzielam zdania na temat stosunków damsko-meskich,ale jest to rodzaj wierszy kontrowersyjnych.Mimo wszystko podoba mi se :>
sercenadloni 20 czerwca 2006, 22:34
Super i oczywiście podzielam zdanie;)
jajka
jajka 18 listopada 2006, 13:41
totalne dno
loolqś
loolqś 9 maja 2007, 20:51
smutny.. o miłości dwojga małżonków po 30 latach wspólnego życia
przysłano: 12 grudnia 2008 (historia)

Inne teksty autora

drobne fałszerstwa
envagorien
Magnolie
envagorien
dual
getsemani
*
getsemani
kasztany
getsemani
paw
getsemani
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca