Literatura

Powrót do Edenu (wiersz)

Ouveq

zatrzymała mnie dłoń na krawędzi piekła
odwiodła od zguby i wiecznej męczarni
na krawędzi dłoni zaczynał się policjant
o smutnym pysku psa z kulawą nogą
i oczach zniszczonych od ciągłego rozróżniania
między policyjnym sacrum i profanum

znad krawędzi piekła trafiłem w raj aresztu
ciepły beztroski pełen gęstych krzewów
i owoców pachnących uryną i potem
za oknem wił się zdradliwy wąż nieba

siedziałem pod ścianą raju
a policjant za swoim rajskim biurkiem
spisywał historię
pod natchnieniem ducha świętego
upojony religijnym uniesieniem
zapisywał mnie
inwentaryzował tak długo
aż poczułem się jak owca
która pasterz dołączył do stada

spokojnie pobożnie cierpliwie
tłumaczył i nauczał
spokojnie pobożnie cierpliwie
składałem ofiarę z chleba
ale bez wina
(według policjanta wina była moja)
spokojnie pobożnie cierpliwie
siedziałem z duszą na szali ramienia
drugą szalę przeważył protokół
ślepy na sprawiedliwość

niczego sobie+ 3 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
yah
yah 29 marca 2007, 22:32
ciekawe podejscie. dosc lekkie ale i refleksyjne. gra słów w ostatniej strofie i owca troche mi nie grają ale mają mały wpływ na ogólny wydźwięk. na tak jestem.
pozdrawiam
yah
nitjer
nitjer 1 kwietnia 2007, 01:55
Mieszane odczucia mam. Pierwsze dwie strofy dają się nieźle czytać. Ale tylko do nich ograniczyłbym ten tekst.

Pozdrawiam.
Hekate
Hekate 1 kwietnia 2007, 12:13
Moim zdaniem - dskonała rzecz. Przez oryginalność, przez odwoływanie się do pojęć biblijnych, przez mieszanie planów. Uwiodło mnie policyjne sacrum i profanum, zaczarował brak wina (która była jego). Tylko tutaj chyba literówka jest:
"aż poczułem się jak owca
która pasterz dołączył do stada"
Zdaje się, że powinno być "której pastrzerz...".

Klikam w "bardzo dobry".
Popis Mateuszka 7 kwietnia 2007, 15:41
fajnie czasem z decorum pokombinowac ale to jakos banalnie wyszlo tutaj
przysłano: 12 marca 2007 (historia)

Inne teksty autora


Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca