Literatura

Skrzyczne (wiersz)

Anathema

Skrzyczne


Nad cym ze dumos tela
coś ześ takie ciche
cosik mi sie zwiduje ześ ty nie radosne
dyć gembe ci smreckami
okrasił Pon Bucek
nady jus buki jedle
cujom łanie wiosne

Garbateś i zmyncone
jakijsi nieswoje
cy to cie tela boli ze cie upodlili ?
supy zelaźne liny
w kark ci powbijali
drzewa pourżinali
nartom śpas zrobili

Siedzis tak zadumane
i mocys nożyska
w Żylicy swojij wiernej
kochance w niedoli
i sumis jedlickam , smreckami, brzoskami
i płaces potockami
o tym co cie boli

Legenda:
Skrzyczne- najwyższa góra Beskidu Śląskiego - 1257 nmp.
Żylica- rzeka przepływająca przez Szczyrk

[URL=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=df192594c997902a][IMG]http://images28.fotosik.pl/22/df192594c997902am.jpg[/IMG][/URL]



wyśmienity 6 głosów
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
zieloneciele
zieloneciele 22 pazdziernika 2007, 21:50
:)
cieplo.
ew
ew 23 pazdziernika 2007, 06:19
Głowa mię boli, serdecka nie cuję,
łzy ino syćko z ocy mi się lejom,
nik tego nie wié, za kim jo banuję,
ale się ludzie nascy se mnie śmiejom.
Żal mię za tobom wciągle w serce kłuje
i nie wiem, ka się me ocy podziejom
od tyk łez. Widzi się, co mnie powiezom
wnetki hań w trumnie, ka ojcowie lezom.

I juzbyk héba jo sama wolała
leżeć hań, niźli tak płakać daremno,
a kie spać legnę, to poduska cała
mokra, kie wspomnę, jakeś ty spał se mną.
Kwilo jedyna, kaześ się podziała,
kies ty przychodził ku mnie w nockę ciemną
i kies mię objon tak serdecnie w rence,
jakbyś przy miejskiej leżał ka panience.



widzisz , poeto ? to już też było np.u Tetmajera :)
wyszło Ci nie gorzej , przyznam .
Marek Dunat
Marek Dunat 23 pazdziernika 2007, 08:21
Skrzycne u Tetmajera ?? <wybałuso ocy. . na cos to godos dziewusko rostomiło ?? nady ón Skrzycna nie widzioł . :)
electricdog
electricdog 24 pazdziernika 2007, 01:26
powiem szczerze, ze jako mądre dziewcze czerpała z kontekstu,z tylu ile skumałam :). bomba.
urughai
urughai 24 pazdziernika 2007, 11:44
Przeczytałem...............ale skikać nie będę..........Serdecznie Pozdrawiam!
Usunięto 1 komentarz
przysłano: 22 pazdziernika 2007 (historia)

Inne teksty autora

miejsca
Marek Dunat
pani Waleria odchodzi
Marek Dunat
świętość
Marek Dunat
Aleja Zakonników
Marek Dunat
prawy
Marek Dunat
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca