Literatura

trzy po trzy (wiersz)

Michał Domagalski

 

pustka, zatrzymana w plamach czarnych na białym
skrawku rzeczywistości zwanej materialną,
puszy się i obrasta w nowotwory znaczeń.

przerzuty szyte są słowami na miarę słów –
z tkaniny tak zamkniętej i delikatnej, że
drze się, dławi dotykając szorstkiego gruntu

rzeczy i zjawisk. słowa się męczą wśród grobów
osób, przypadków, czasów – były na początku
i teraz, i zawsze tworząc a priori zamęt.

2006

dobry 4 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Marek Dunat
Marek Dunat 3 lutego 2008, 11:16
wielość ,, słów,, wskazuje co autor miał na mysli nadając tekstowi tytuł taki , a nie inny. :) duży plus za zastosowane przerzutnie i ogólny wydźwięk.
estel
estel 3 lutego 2008, 16:53
rzeczywistość zwana materialną - dobre bardzo.
a priori zamęt. tak właśnie. amen. daje do myślenia.
Michał Domagalski
Michał Domagalski 3 lutego 2008, 22:08
Dziękuję za komentarze.
tajemnica
tajemnica 5 lutego 2008, 15:05
Dobry :) Chodź nie zrobił na mnie piorunującego wrażenia ;)) Podoba mi się bardzo ten fragment, jest świetny:
"pustka, zatrzymana w plamach czarnych na białym
skrawku rzeczywistości zwanej materialną,
puszy się i obrasta w nowotwory znaczeń"
przysłano: 3 lutego 2008 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca