Literatura

Prawda i myśl (wiersz)

Paweł "Brodi" Rogoziński

Narodziła się Myśl
I stoi samotna...
Jest naga,
lecz się nie wstydzi;
Jest prosta,
lecz przez to zrozumiała;
Jest moja
I dlatego prawdziwa.
Spotyka ją Pragnienie...
I mija...
A ona wciąż stoi samotna.
Przechodzi obok Głód...
I jej nie zauważa...
A ona wciąż stoi samotna.
Przechodzą inni...
I też jej nie widzą...
Nie widzą... Bo nie chcą
Zaślepieni przez Żądze,
Które niczym jad
Zatruwają Nasze serca,
Które jak ciemność
Zasłaniają prawdziwe myśli
I Nasze uczucia...
By nikt nie poznał
Jacy jesteśmy naprawdę...
Bo tak naprawdę jesteśmy ubodzy
I tylko karmieni własną próżnością
Nie potrafimy się do tego przyznać
Choć sami wiemy,
Jaka jest Prawda...
Naga Prawda i Myśl.

Dedicated to: Magda


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 22 września 1999

Inne teksty autora

Mgła
Paweł "Brodi" Rogoziński
Świat
Paweł "Brodi" Rogoziński
Przebudzenie
Paweł "Brodi" Rogoziński
Zaopiekuj się mną...
Paweł "Brodi" Rogoziński
Cisza
Paweł "Brodi" Rogoziński
Wyznanie
Paweł "Brodi" Rogoziński
Zrozumienie
Paweł "Brodi" Rogoziński
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca