Literatura

dzień się przybliżył (wiersz)

domnul Mandibura

sprawa jest prosta

moje powołanie materializuje się

i ukorzenia z dnia na dzień

odblask zmieniając w światło

 

uszy niegdyś zakolczykowane

pseudo celtyckim zawijasem

dzisiaj łowią zachłannie

prawdy pieszczotę

najlepszą ich ozdobę

 

praca ta i skrzydłem jest

i sidłem

ale pierwsze niezaprzeczalną ma przewagę

dzięki której awers chmur oglądam

a nawet tykam palcem

 

przygaśnie moja powłoka spokojnie

mając w ustach posmak

tamtej lepszej strony

 


wyśmienity 4 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Marek Dunat
Marek Dunat 28 września 2008, 09:38
no tak . uroczo to poprowadziłeś . nic nie może przecież wiecznie trwać, młodość jednak mozna w sercu zachować . a tak apropos - czym sie zajmujesz?
estel
estel 28 września 2008, 11:18
"sprawa jest prosta
moje powołanie materializuje się
i ukorzenia z dnia na dzień
odblask zmieniając w światło" - coś mi tu, domnulu, nie gra. Co ukorzenia? Może zmieniają? Materializują się? Jakieś to niejasne, jak dla mnie.
"niegdyś" - na pewno tego słowa chcesz użyć? Nie łatwiej i bezpieczniej po prostu "kiedyś"?
Rym Ci się zakradł też w tej strofie, jedyny, samotny taki wobec całego wiersza.
"praca ta i skrzydłem jest
i sidłem
ale pierwsze niezaprzeczalną ma przewagę
dzięki której awers chmur oglądam
a nawet tykam palcem" - niezaprzeczalną - jak na moje oko to wyrzucić, jak kot do jeża w tym wersie, jeszcze powoduje jego wystawanie. Imo nie trzeba tak tej przewagi podkreślić. Poza tym ładna ta strona, awers chmur tykany - to pomysłowe.
Puenta - za jestem. Pozdrawiam.
Marek Dunat
Marek Dunat 28 września 2008, 13:33
no to lecim panie.
przysłano: 26 września 2008 (historia)

Inne teksty autora

greciszek
Kuba Nowakowski
po wołanie
Kuba Nowakowski
ciemno
Kuba Nowakowski
akeda 2018
Kuba Nowakowski
ekstradycja stacha palucha
Kuba Nowakowski
niewzruszony
Kuba Nowakowski
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca