My – towarzysze broni,
oni – dla nas nieznaczący, znikomi,
my – razem, tu i teraz,
oni – w oddali, gdzieś gdzie nie ma nieba,
w nas – radość, tchnienie, tęsknota,
dla nich tylko czerń i słota,
my, nasz, nasi, w nas potęga i siła,
oni – osobno, wspólnota im niemiła,
w odróżnieniu od innych jesteśmy wspanialsi,
w odróżnieniu od nich lepsi i bogatsi,
czasem tylko najdzie nas ochota
odejść na bok, indywidualnie,
ale strach w nas wzbiera,
ogromnie, bezładnie,
bo poczucie wartości nasze jest gdzieś na dnie.