Literatura

Krakatau / Wieczorkówka / Okulary do czytania (wiersz)

Krzysztof Kleszcz

Krakatau

 

Na ustach masz kożuch od tłustych słów,
bańkę śliny. Więc teraz zazdrościsz innym.
Ślimak i trąbka zapchane twoim miodem.
Góra, w której bulgotała lawa, pękła.

 

Czuć zapach siarki i wszędzie rozsypany
popiół. Buro, jakiś czas nie będzie słońca.
Uschną kwiaty w doniczkach i tylko kaktus
w suchym powietrzu piekło weźmie za raj.

 

Przejdźmy na infradźwięki, gesty. Ciszę
zakłócą telewizory sąsiadów, hejnał zza ściany.
Stracimy mnóstwo czasu, zanim zaświta,
że nie wszystko stracone. I powiesz - ugryź

 

mnie w język, na zaś.

 

 

Wieczorkówka

To, co wydawało się marnowaniem czasu dało smak.
Wargi dotykają kieliszka. Spojrzenie jest celne, język,
który poznał cierpkość docenia słodycz. W żyłach - poruszenie.
Szliśmy przez miasto przygniecione zimą, kolor miała tylko benzyna

 

w kałużach. Siwe drzewa snuły opowieść, zasypiały i zaczynały
od nowa. Ścieżki zmarzły tak, że stopa dokładnie pasuje
w lodową formę. Chłód wydobył bukiet nic dodać, nic ująć.
Po to żonglerka Słońcem, byśmy teraz pili wyciśnięte światło.

 

 

 

Okulary do czytania

W piachu do kolan szukaliśmy wody. Miraże
gięły wydmy, kruszyły kamienie. Pamiętasz łzy
pełne kwarcu, figę z makiem po burzy piaskowej?
Suchym korytem płynęło westchnienie - po co to wszystko?


Dziś patrzę przez szkło ukręcone z tamtych okruchów.
Zanurzam usta w źródle i widzę swoje odbicie.
Marszczy się brew, wzrok znajduje ostrość,
każde spojrzenie powtarza drogę przez pustynię.

 

 

 

 

 


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 30 września 2008 (historia)

Inne teksty autora

Kurort (II)
Krzysztof Kleszcz
Kurort
Krzysztof Kleszcz
Miłość w REM
Krzysztof Kleszcz
Krakatau
Krzysztof Kleszcz
Feel
Krzysztof Kleszcz
Wróżka
Krzysztof Kleszcz
Poniedziałek
Krzysztof Kleszcz
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca