Literatura

shema (wiersz)

domnul Mandibura

 

ten będzie jak drzewo zasadzone nad płynącą wodą

kogo uszy nie świerzbią przy każdym poruszeniu w zaroślach

ten który w izdebce wyklęczy ciszę i ją otworzy

żeby znaleźć za progiem słowo

 

o takim jedni powiedzą życiowy kaleka

ale inni przylgnąć będą chcieli jak do anioła

który wszystkie dzieła kończy i zaczyna

bez strachu o kondycję swojej cielesnej strony


dobry+ 7 głosów
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
ew
ew 28 pazdziernika 2008, 09:43
Cytat z psalmu nastraja i fajnie płynie pierwsza strofa, w drugiej zmieniasz klimat wyłaniając istotę prawdy społecznej, coś w rodzaju "każdy kij ma dwa końce". Wiersz napisany z rozmysłem i głębią.
Marcin Sierszyński
Marcin Sierszyński 28 pazdziernika 2008, 11:33
: )
Andrzej Talarek
Andrzej Talarek 28 pazdziernika 2008, 19:16
Fantastyczny.
Pozdrawiam
Grzesiek z nick-ąd
Grzesiek z nick-ąd 28 pazdziernika 2008, 20:38
ooo,tutaj też ślady urażonej dumy w ocenach:D:D:D:
p.s. się nie ma co śmiać i na mnie pora przyjdzie:(
Kliner Ka.
Kliner Ka. 27 grudnia 2009, 18:21
o, gdzieś mi się ten tekst przeoczył, a jest wyśmienity.
przysłano: 27 pazdziernika 2008 (historia)

Inne teksty autora

greciszek
Kuba Nowakowski
po wołanie
Kuba Nowakowski
ciemno
Kuba Nowakowski
akeda 2018
Kuba Nowakowski
ekstradycja stacha palucha
Kuba Nowakowski
niewzruszony
Kuba Nowakowski
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca