Literatura

Z życzeniami Świąteczymi dla Wywrotowców (wiersz)

Andrzej Talarek

do zaśpiewania, nie na konkurs

 

Święto (z Pierwszą Brygadą w tle)

 

Wygasa już żołnierski zapał,

Co naszym ojcom siłę dał,

By się przeciwko wrogom bratać,

By dom rodzinny wolny stał.

 

Przy ogniu już się nie ogrzeję,

Węgle już tylko żarzą się,

Lecz ciągle jeszcze mam nadzieję,

Że  płomień w niebo wzbije się.

 

Że znowu będzie można dzieciom

O bohaterach  śpiewać w noc

I nikt nie zadrwi z nich w gazecie,

Chwaląc rozsądku zbawczą moc.

 

Wierzę że stos, o którym pieśni,

Buchnie  płomieniem, z serca  żar

I że my, ludzie tak współcześni,

Przyjmiemy przodków wielki dar.

 

Pozostawili nam po sobie

Wiarę i męstwo i swój los,

Byśmy jak oni, w próby dobie,

Rzucili go na dziejów stos

 

My ludzie współcześni,

Nie skorzy do pieśni,

Musimy w dłonie wziąć

Nasz życia los,

Nasz przyszły los

 


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Marcin Sierszyński
Marcin Sierszyński 10 listopada 2008, 11:17
To jutro może jeszcze powisieć. : )
Marek Dunat
Marek Dunat 10 listopada 2008, 20:12
obyśmy nigdy nie musieli . nawet kosztem porzucenia bogoojczyźnianych sloganów. pozostańmy z czcią i szacunkiem dla ojców naszych . i tak niech pozostanie. status quo.
przysłano: 9 listopada 2008 (historia)

Inne teksty autora

Pleśń
Andrzej Talarek
Przesilenie wiosenno letnie
Andrzej Talarek
Pierwszy dzień lata
Andrzej Talarek
Pentaemeron
Andrzej Talarek
Z Horacym o przemijaniu
Andrzej Talarek
Grochowiska
Andrzej Talarek
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca