Literatura

z siebie wszystko (wiersz)

Wiktor Bukowski

b/d

 

cerkwie Pana bladym świtem

a to jest przedświt w modlitwie o drogę

wybujałem do czerwoności 

prosząc o spełnienie życzeń

ledwo się spostrzegłem

był już wieczór lub azyl samotności

w pułapce wdzięku ugrzęzłem

niczym w leśnym bagnie paproci

 

mówię więc że tak jest dobrze

ale głos niepewny innym razem o głosie

 

katedry twoje bladym świtem

to też przedświt w błaganiu

okna pozabijane deskami w połowie nocy

 

( jestem odwrotny do tego co powiem )

proporcjonalny do czterech ścian twojego wzoru

 

jak ucieczka więźnia, najpewniej jutro ale dokąd ?

 


dobry 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
tussilago 20 lutego 2009, 15:31
'cerkwie Pana bladym świtem
a to jest przedświt w modlitwie o drogę'
'katedry twoje bladym świtem
to też przedświt w błaganiu'
ciekawie...
'w pułapce wdzięku ugrzęzłem
niczym w leśnym bagnie paproci'
'( jestem odwrotny do tego co powiem )
proporcjonalny do czterech ścian twojego wzoru

jak ucieczka więźnia, najpewniej jutro ale dokąd ?' - podoba się bardzo.
Michał Domagalski
Michał Domagalski 21 lutego 2009, 09:15
"mówię więc że tak jest dobrze
ale głos niepewny innym razem o głosie"

"(jestem odwrotny do tego co powiem)
proporcjonalny do czterech ścian twojego wzoru"

te dwa miejsca uwiodły mnie najbardziej, ale całość także ciekawa.

PS
Że tak powiem: spacje (sic!) bym przy nawiasach wyciął.
Marcin Sierszyński
Marcin Sierszyński 21 lutego 2009, 10:03
Noooo. Nawet te bagna i pułapki wybrnęły, na mój gust.
Bukowski W.
Bukowski W. 21 lutego 2009, 20:03
dziękuje wszystkiem :P spacja racja, może tam to się zagalopowałem :P
przysłano: 19 lutego 2009 (historia)

Inne teksty autora

połączenia
Bukowski W.
z roku pańskiego
Bukowski W.
osiedle obłoków
Bukowski W.
b/d
Bukowski W.
"..."
Bukowski W.
bosoniebieska
Bukowski W.
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca