Literatura

To nie jest wiersz prowadzący do wojny (wiersz)

Anty

patrzyliśmy w górę

szukając sprawcy całego

zamieszania jakim jest świat

choć nie zawsze musiał

być w formie  


budowano cywilizacje

a na ich barkach cnoty

tylko jeden odważył się przemówić

opłaciło się

 

później wystarczył już

człowiek z podwójną aureolą

szkoda jedynie że ukrzyżowano

najważniejsze z nauk

 

wszystko polityka

odwieczne narzędzie do budowy

naturalnych podziałów

mimo że część

z czyszącymi właściwościami ognia 

i rozświetlaniem półksiężyca

jakoś nie przekonuje

 

dziwi tylko słuszność

że się nie obejdziemy

bo trzeba zapewniać

że to projekt mojego architekta

a twój zwyczajnie spisał

 

co na to racja  

zmęczona staniem pośrodku

niedowidzi już i ledwo się porusza

czy nie lepiej sprawić aby odmłodniała


 

 


niczego sobie 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Paweł Lewandowski
Paweł Lewandowski 31 marca 2009, 12:32
za słaby by oceniać?:)
estel
estel 31 marca 2009, 15:55
jednoosobowej - a gdyby tak to ściąć? I pozostawić samo "w formie"? Ewentualnie miast jednoosobowej zapisać "pojedynczej"?
i popraw pośrodku

I wiesz co? Myślenie w wierszu widzę, i widzę, że pracujesz. I dlategóż jestem za.
Jacek
Jacek 31 marca 2009, 18:03
"szkoda jedynie że ukrzyżowano
najważniejsze z nauk gdy odszedł"- bez 'gdy odszedł', ale motyw mi się podoba

"bo to wszystko polityka"- bez 'bo to' bym dał

To tak na szybciutko....

Jest myśl w tym wierszu. Wyrabiasz powolutku swój styl i to się chwali, widać że szukasz. Jeszcze nie do końca panujesz na słowami i ich nadmiarem, który się pojawia, ale generalnie jestem za.
Paweł Lewandowski
Paweł Lewandowski 31 marca 2009, 22:02
dzięki za podpowiedzi, już poprawione. Będę się starał nie dostawać słowotoku...
Michał Domagalski
Michał Domagalski 31 marca 2009, 23:39
No! Dużo lepiej niż pierwsze Twoje, które pamiętam.
p 2 kwietnia 2009, 14:50
szczerze powiem Ci,że jak do tej pory Twoje wiersze do mnie kompletnie nie trafiały. Ten też w 100% do mnie nie przemówił,ale jest przełom! :)
przysłano: 28 marca 2009 (historia)

Inne teksty autora

to świat memów i gifów
Paweł Lewandowski
Zaraza
Paweł Lewandowski
Podaj mi dłoń
Paweł Lewandowski
Spotkanie
Paweł Lewandowski
Ściany
Paweł Lewandowski
Mówisz, że człowiek
Paweł Lewandowski
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca