Literatura

Błękitne kominy (wiersz)

Anty

oby nigdy nie było takiej wyspy...

była taka wyspa

robiąca większe wrażenie

niż kraina którą widział Kandyd

niepokoił jedynie kontrast

dymu z błękitem fal

 

miejscowi odbijali w morzu

pozornie normalne sylwetki

wspomnienia przemilczanych kajdan

bo z bliska nie sposób dostrzec niewolę

 

niegdyś w małych zakładach

budowanych tak aby nie przerażać

realna była możliwość oddychania

tutaj każdy żył bez płuc

z ostatnim prawem

tworzącym ludzki deptak

 

gdzie widać że tylko człowiek

posiada klucze do bram

utraty własnego ja

 

bo wykreślono podstawowe słowa

nie ma ofiar i oprawców

płynie wyłącznie rzeka

morderczy przemysł

niszczenia błękitu fal

 

 

 


niczego sobie– 3 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Alchemy
Alchemy 31 marca 2009, 20:39
"tutaj każdy żył bez płuc

z ostatnim prawem

tworzącym ludzki deptak" to jest perła tego tekstu pozdro
Paweł Lewandowski
Paweł Lewandowski 31 marca 2009, 22:03
dzięki.
Marcin Sierszyński
Marcin Sierszyński 4 kwietnia 2009, 12:17
Coś jak post apokaliptyczny świat, tak widziałbym metaforę tej wyspy. No i błękitne kominy, mhm. W sumie nie jest to coś na wzór "Nowego wspaniałego świata", ale skojarzenia wydają się słuszne.
estel
estel 4 kwietnia 2009, 12:36
Mnie się bardzo pierwsza strofa podoba.
Rozwijasz skrzydła!
Jarosław Jabrzemski
Jarosław Jabrzemski 4 kwietnia 2009, 14:35
Nazbyt moralizatorski.
Paweł Lewandowski
Paweł Lewandowski 4 kwietnia 2009, 19:22
Dzięki wszystkim. A czy nazbyt, no lubię trochę po moralizować:D
przysłano: 31 marca 2009 (historia)

Inne teksty autora

to świat memów i gifów
Paweł Lewandowski
Zaraza
Paweł Lewandowski
Podaj mi dłoń
Paweł Lewandowski
Spotkanie
Paweł Lewandowski
Ściany
Paweł Lewandowski
Mówisz, że człowiek
Paweł Lewandowski
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca