Literatura

pozorne właściwości bytów (wiersz)

Jarosław Jabrzemski


tak wiele
zależy od zrozumienia
odpowiedniego ułożenia proporcji

przecież to nie drzewa szumią
lecz wiatr w ich koronach

nie poruszam się w tobie
rozważam prawdopodobieństwo
następnego kopniaka z którym mi przyjdzie
który przyniesiesz
bym miał się czym zająć
z troską

ty w przystającym bezruchu
jesteś myślami
przy umierającej matce

pode mną prześcieradło
z wprasowaną pamięcią nieprzespanych nocy
pod twoją głową słona poduszka

nasze ciała
nauczyły się na wyciągnięcie ręki
odchodzić od zmysłów

najprościej byłoby powiedzieć
że kochamy się
z przyzwyczajenia

ale to nie drzewa szumią
lecz wiatr

 


dobry 8 głosów
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
urughai
urughai 30 kwietnia 2009, 04:57
tu już lepiej - choć nazbyt dzierżawczo i...


"następnego kopniaka z którym mi przyjdzie
który przyniesiesz"

tego nie widzisz, że...................."który" idzie nos w nos?

z rankingu tylko ony dystych...

"przecież to nie drzewa szumią
lecz wiatr w ich koronach'

reszta do obróbki na zimno.......................łacznie z wersyfikacją...
Ir
Ir 30 kwietnia 2009, 12:52
Mnie się podoba "prześcieradło z wyprasowaną pamięcią nieprzespanych nocy". Ciekawe zamknięcie całości w drzewach, które nam towarzysza od urodzenia (kołyska) do śmierci...
Mam jednak zawahanie, jesli chodzi o wersyfikację w drugiej części wiersza.
M.
M. 30 kwietnia 2009, 22:10
Podoba mi się dwuobrazowość w tym tekście niesamowicie, bo w toku czytania zapomniałam o tym relatywizmie, któryś przypomniał na koniec, przez co zostałam po tym wierszu z takim półoddechem zaskoczenia.
Latte
Latte 3 maja 2009, 22:00
ale to nie drzewa szumią
lecz wiatr
Marcin Sierszyński
Marcin Sierszyński 6 maja 2009, 09:30
Dobrze, dobrze.
upsK 7 maja 2009, 22:05
podoba mi się. pozdrawiam serdecznie :)
hewka 7 maja 2009, 22:16
mocny wiersz, z pzaurem, taki co porusza. nie tylko wyobraznie,.. pozdrawiam:)
przysłano: 30 kwietnia 2009 (historia)

Inne teksty autora

omamy
Jarosław Jabrzemski
kreacja na wyspie*
Jarosław Jabrzemski
lilijka
Jarosław Jabrzemski
pani puri i pan masala
Jarosław Jabrzemski
buchtujący w zbożu
Jarosław Jabrzemski
krótka piosenka o majsterkowaniu
Jarosław Jabrzemski
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca