Literatura

Zniechęcenie (wiersz)

JAN KICZOR


Zniechęcenie   (sonet angielski)

Nie potrafię wód żadnych suchą przebyć nogą,
Odwzajemniać uśmiechów, witać twarzą jasną,
Nie potrafię wybaczyć ni sobie, ni wrogom,
Popękało coś we mnie, zszarzało i zgasło.

Sam zostałem. Na jakimś przeogromnym placu,
Gdzie słońce pot wyciska z rozgrzanej nawierzchni,
W niebyt odprowadziłem zmyślonych przyjaciół,
W oddal co nie istnieje i nawet się nie śni.

Nie mogę nic odnaleźć w swego życia skraju,
Ociężały uczucia pośród myśli nagich,
Jakbym dotarł do własnej niemocy rozstajów
Jakby już mi zabrakło do trwania - odwagi.

Czas mój nieubłaganie dzień za dniem wciąż kruszy,
Siedzę znieruchomiały – a cień się poruszył.

 


wyśmienity 6 głosów
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Johannes Tussilago
Johannes Tussilago 22 sierpnia 2009, 09:37
"Ociężały uczucia" - czy nie zabrakło "w" pomiędzy?

Piękne przejście z pierwszej do drugiej. I wymowna końcówka.
I w ogóle poczułam to zniechęcenie.

O ile za rymami raczej nie przepadam, to jest Pan drugą osobą, której rymy chętnie czytam. I doceniam je.
Johannes Tussilago
Johannes Tussilago 22 sierpnia 2009, 17:58
Zapomniałam jeszcze dodać, że miło widzieć, iż ktoś próbuje w różnych formach swoje wiersze. Myślę, że to udany sonet, zwłaszcza syntetyczny dystych.
Kasia     Czyżewska
Kasia Czyżewska 23 sierpnia 2009, 16:56
nawierzchnia mnie jakoś wyrwała nagłe, ale przez całość się przepływa. słowa dobrane niezwykle. zmyśleni przyjaciele są momentem szczególnym.
Carolineee_15
Carolineee_15 23 sierpnia 2009, 23:28
ja również poczułam.
Rita 26 września 2009, 22:32
Z zapartym tchem czytam kolejny, piękny wiersz.
Pozdrawiam.
Jan Stanisław KICZOR
Jan Stanisław KICZOR 27 września 2009, 16:41
Śliczne dzięki autor składa, sugestie i uwagi do serca bierze, dążyć do doskonałości - obiecuje.
ARS TO od tyłu sra
ARS TO od tyłu sra 7 lipca 2011, 01:05
Brawo!!!
witek2 3 lutego 2012, 12:12
hej, hej! brawo! bardzo, bardzo przypadł do gustu
Waldek J.
Waldek J. 3 kwietnia 2019, 19:21
Fantastyczny,przejmujący ,smutny z kapitalnym ostatnim wersem.
przysłano: 21 sierpnia 2009 (historia)

Inne teksty autora

Nic jeszcze nie jest stracone
Jan Stanisław KICZOR
Nie śpi spokojnie duch przeklęty
Jan Stanisław KICZOR
Sonet do nieba
Jan Stanisław KICZOR
Dzień, jak inne
Jan Stanisław KICZOR
Terra, ubi leones
Jan Stanisław KICZOR
In posse
Jan Stanisław KICZOR
Życiorys
Jan Stanisław KICZOR
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca