Literatura

Przystanek (wiersz)

Gacek

Tłum ludzi nie wiadomo skąd ani dokąd
wiadomo tylko że na autobus
albo raczej do autobusu

wsiadają, wysiadają, jadą
pustym wzrokiem szacują przestrzeń,
dzielą na kawałki, ćwiartki, atomy

oceniają albo zwyczajnie nie zauważają
przechodzą obok, stają na,
wybiegają przed

są tu a równie dobrze mogłoby ich nie być
tylko kasjerka zauważyłaby ich nieobecność
nieobecność pieniędzy w kasie

szara masa ubrana na kolorowo
wymienia puste uwagi
masturbuje się intelektualnie
używając słów których nie rozumie
albo takich które nic nie znaczą

kilka grzeczności, fałszywych uśmiechów
i dalsza jazda
gdzieś w niedaleką przyszłość
z autobusowym szumem


dobry 7 głosów
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Tomasz Smogór
Tomasz Smogór 8 września 2009, 19:49
,,masturbuje sie intelektualnie'' - tu jest literówka - się
Johannes Tussilago
Johannes Tussilago 8 września 2009, 20:12
Podoba się.
saszka
saszka 8 września 2009, 21:00
" przechodzą obok, stają na,
wybiegają przed "
ciekawy wiersz, ciekawy temat , fajne ujęcie :-)
Dominika Ciechanowicz
Dominika Ciechanowicz 9 września 2009, 10:25
najbardziej podoba mi się ta intelektualna masturbacja:)
Gacek
Gacek 9 września 2009, 21:04
dzieki ;)
Kliner Ka.
Kliner Ka. 10 września 2009, 08:29
pozdrawiam.podoba się
Justyna D. Barańska
Justyna D. Barańska 11 września 2009, 16:06
można by popracować nad interpunkcją, ale podoba mi się.
przysłano: 8 września 2009 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca