Literatura

*** (wiersz)

Kalaf

 

 

***

Ubyło dnia, poszarzał horyzont

Ciemnym kocem domy nakryto.

I już Noc jest, stoi, myśli ,

odejść wcale nie chce

budzi nas swoim szeptem

by samotnie nie stać

na ciemnym braku ulicy.

 

 

 


niczego sobie– 7 głosów
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
oli 26 grudnia 2009, 20:00
Witaj na Wywrocie! :)
coś w sobie ma ten tekst. ''Ubył dzień'' - top brzmi dziwnie, nie znam się, ale sądzę, że tak się jednak nie mówi (nieomylna nie jestem;) ). Podoba mi się ten ciemny brak ulicy, taka podmianka, standardowy ''bruk'' zamieniony na ''brak'', fajnie. :)
''odejść dziwnie nie chce,'' - to mnie drażni, nie pasuje, cały tekst lepiej mi leży bez tego wersu, ale to tylko moja subiektywna opinia. :)
Powodzenia w pisaniu i oby spodobało Ci się tutaj. ;)
Pozdrawiam, Oli.
saszka
saszka 26 grudnia 2009, 22:28
Podoba mi się "ciemnym kocem domy nakryto" i
" by samotnie nie stać
na ciemnym braku ulicy"
Jeśli "ubył dzień" jest zamierzone to nie będę się czepiać, ale mogę podpowiedzieć, że lepiej brzmi "ubyło dnia" i w 5 wersie "swoimi szeptem" albo jednym szeptem, albo szeptami :)
Całość oceniam jako wartościowy. Myślę, ze bardzo się rozwiniesz na wywrocie, moim zdaniem masz potencjał. Ja w wieku 15 lat pisałam brednie :))
Kalaf
Kalaf 27 grudnia 2009, 12:58
o kurczątko niespodziewałam się nawet słowa pod tym .
dzieki dziewczyny ; *
saszka
saszka 27 grudnia 2009, 14:31
Nie ma za co :) czekamy na kolejne teksty:)
Dominika Ciechanowicz
Dominika Ciechanowicz 27 grudnia 2009, 14:59
Saszka i Oli dobrze radzą, "ubyło dnia" brzmiałoby lepiej no i ten czwarty wers jakoś zgrzyta.
"Ciemnym kocem domy nakryto" - świetne, bardzo obrazowe.
saszka
saszka 28 grudnia 2009, 00:01
Kalaf cytując siebie :)) : "Jeśli "ubył dzień" jest zamierzone to nie będę się czepiać, ale mogę podpowiedzieć, że lepiej brzmi "ubyło dnia"-
pisz tak, żebyś Ty sama czuła ten wiersz, żeby Tobie on się podobał!!! uwierz, że dla nikogo nie będzie on tak ważny jak dla Ciebie, nawet jeżeli czytelnicy ocenią go jako "wyśmienity" to za tydzień o nim zapomną, a Ty będziesz nosić ten wiersz ze sobą. Cenne rady są tylko wtedy cenne jeśli zawierają coś, co odpowiada nam w jakiś sposób:)
Ale proszę popraw tylko to : "swoimi szeptem" bo chyba w "swoimi" to ostatnie "i" jest niepotrzebne :))
Pozdrawiam:)
ingrid_broxx
ingrid_broxx 29 grudnia 2009, 21:45
Podobnie jak Saszce podoba mi się "ciemnym kocem domy nakryto". A tak w ogóle, to nastrój skojarzył mi się z Ewą Szelburg-Zarembiną i jej "Idzie niebo ciemną nocą". Taki wiersz na dobranoc dla dorosłych:)
przysłano: 26 grudnia 2009 (historia)

Inne teksty autora

Tapczan
Kalaf

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca