Literatura

Epitafium. Herbert, ja, cisza (wiersz)

jaca

Utwór zamykający cykl Lux in tenebris z tomu Tremendum. Tu kończy się podróż.

Cmentarz Powązkowski

 

***

 

myślałem

 

biel włosów

nie jest szlakiem

wysadzanym śliskimi kamieniami

 

Twoje kroki

miarowe

oklaski wielkich stoików

każdy jak kolumna

Partenonu

 

upadłeś

nie martw się

to tylko zbyt miękkie kolana

to przez chodzenie boso

dziewiczymi ścieżkami

to wina rosy

wiatru

moja

 

wstaniesz

po trzykroć

Mistrzu

ale nigdy z kolan

 

skazali Cię

na kamienne sylaby

 

na ociosany marmurowy

krzyż

niesprawiedliwie cięższy

czyhający na barkach

by huknąć molowym akordem

 

ludzie sztandarów krwi

nie mogą znieść nasyconych barw

 

teraz śnisz

bliżej źródła

by wypełniły się pisma

 

piję za

 

dobrych ojczulków

redaktorów gazet

 

Lebensraum

i Miłosza

 

kwiaty

z zachodu

 

czarny chłód marmuru

 

 

 

 

 

 


dobry 2 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Dominika Ciechanowicz
Dominika Ciechanowicz 17 lutego 2010, 19:31
I wbrew nadziei podróż skończyła się na cmentarzu.
Wersyfikacja jest dziwna, ale Twoja.
Jacek
Jacek 17 lutego 2010, 19:33
widzisz, tak to bywa z nadzieją właśnie. Ale nie nadzieja jest najważniejsza, nie podróż, a to co zostaje.
Marcin Sierszyński
Marcin Sierszyński 19 lutego 2010, 10:02
O co chodzi z tym tomem?
Jacek
Jacek 19 lutego 2010, 13:15
o tomik:)
Marcin Sierszyński
Marcin Sierszyński 19 lutego 2010, 15:51
Łał. :P
Dominika Ciechanowicz
Dominika Ciechanowicz 20 lutego 2010, 16:05
łał
Karol Ketzer
Karol Ketzer 21 lutego 2010, 19:32
ehm :S
born
born 21 lutego 2010, 23:23
a gdzie to kupić?
Andrzej Lisiak
Andrzej Lisiak 7 grudnia 2018, 22:31
Kto jest ciekawy mojego komentarza niech wpisze w Google hasło: "Małpia poezja - Andrzej Lisiak"
przysłano: 17 lutego 2010 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca