Literatura

Z listów do Marka. Śmierć poety. (wiersz)

jaca

Zabiłem człowieka, Marku. Zrobiłem to
i czułem się szczęśliwy, więc zabiłem powtórnie.
Potem pisałem go na nowo, ale to nie ma
znaczenia. Liczy się sam akt - bezwzględny i szybki,
ale różny od wiatru. Myślę, że i on cieszył się z tej
śmierci, bo umierał dumnie. Jego konanie opierało
się na moim przyzwoleniu, gdybym mu nie pozwolił,
nie odszedłby- dał słowo.

Zabawa w Boga bywa niebezpieczna, bo zawsze
gdzieś na skraju kartki wyrasta przepaść, na dnie której
unoszą się cienie. Czasem spoglądam na nie
z lubością. Bywa, że słyszę lamenty greckich
chórów – wtedy płaczę, ale szybko się uspokajam -
przecież jestem mężczyzną, to normalne, że na wojnie
giną ludzie. Zastanawiam się, ilu mnie sunie teraz
bezszelestnie tam na dole. Prawda jest zbyt ciężka, aby
dźwigać ją samemu, powołuję więc do nicości kolejne
dusze i myślę, że to nic, po czym spoglądam na swoje dłonie
brudne od atramentu.


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Kasia     Czyżewska
Kasia Czyżewska 4 kwietnia 2010, 13:02
ciekawi początek. pomysł jednak z pisaniem człowieka...bo ja wiem, ciut zbyt prosty. "dosłowny". trudny pomysł Jacku. już opisany. dobre fragmenty i fragmenty ...mniej dobre.
"Bywa, że słyszę lamenty greckich
chórów – wtedy płaczę, ale szybko się uspokajam" - "powołuję więc do nicości kolejne
dusze",
-dla mnie sukces połowiczny. tekst przebiega daleko od emocji.
Jacek
Jacek 4 kwietnia 2010, 14:51
Ależ to nie jest pisanie człowieka, Kasiu. Broń Boże. Wiersz winien jednak bronić się sam. Tyle:) Wesołych świąt:)
Kasia     Czyżewska
Kasia Czyżewska 10 kwietnia 2010, 22:18
być może brak pogłębionej analizy z mojej strony - wybacz. być może nie wychla się ze niego ku mnie inna...? powrócę ze świeżym umysłem.
przysłano: 3 kwietnia 2010 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca