Literatura

Na Tytanicu orkiestra wciąż gra (wiersz)

kasandra

Wrocław, 21 maja 2010r. Przed powodzią.

przed świątynią muzyki

barykada worków z piaskiem

 

zagrożenie powodzią

 

a wewnątrz... Symfonia nr 4

Dymitra Szostakowicza

zamieniła budynek filharmonii

w arkę płynącą po rozszalałym

oceanie

 

orkiestra grać nie przestaje

w sześćdziesiąt minut cała wieczność

 

dyrygent niczym demiurg

na dziobie okrętu

stwarza światy ruchem batuty

krwawa historia

ludzkie namiętności

gwałtowność natury

rozsadzają ściany budowli

 

zakrzywia się czas i przestrzeń

 

słychać rżenie koni

świst bata

galop tysięcy rumaków

coraz szybszy

corazszybszy

szybszy

szaleństwo w oczach

nozdrza rozdęte

piana toczy się z pysków

strach - pot - krzyk - krew

kakofonia dźwięków

galopada po rozjuszonej tafli

oceanu

 

przemknęli

 

uspokaja się rytm serc

coraz ciszej ... coraz wolniej ...

arka unosi się na wodach

potopu

orkiestra niczym zaklęci strażnicy

niebieskich bram

na baczność

 

chwila jak wieczność

 

barykada z worków z piaskiem

zagrożenie odeszło

nie na zawsze

 

orkiestra grać ...


dobry 2 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
anastazja
anastazja 1 czerwca 2010, 14:59
Niestety, nie mamy wpływu na zjawiska, które nas otaczają. Dużo tego, podoba mi się, życzę dalszej weny.Pozdrawiam.
kasandra 2 czerwca 2010
Witaj, kochana ! Znalazłaś mnie jednak ? Widzę, że masz nowe foto... Śliczne ! Dziękuję pięknie za komentarz i ocenę, pozdrawiam serdecznie ! Buziaki : )
kasandra 2 czerwca 2010, 00:09
Marcinie, dziękuję bardzo za pochylenie się nad moimi tekstami i wysoką ocenę mojego ,, Tytanica"
Marcin Sierszyński
Marcin Sierszyński 2 czerwca 2010, 14:39
Jest poruszający.
kasandra 2 czerwca 2010, 21:20
Dzięki ! Pisany był na gorąco. Cieszę się, że tak go odbierasz. : )
przysłano: 31 maja 2010 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca