Sen jesienny

Jan Stanisław KICZOR

Sen jesienny

Ściany jakoś tak bliskie, a przestrzeń ku światom,
Na wieszakach ponurość wietrzy własne ciała,
W niepamięć już odeszło wyuzdane lato,
A szkielety się kłócą o zbutwiały chałat.

Przodem jędze pobiegły i płaczki wszelakie,
Konar w sobie się skulił w spazmatycznym skręcie,
I nie było w tym geście żałoby nijakiej,
Wichura się zerwała. I deszcz. I nic więcej.

Pętla czernią znaczona nic już nie kołysze,
Każdy tnie po kawałku, jak relikwie losu,
Z zabobonów, półszeptów, dalekich zasłyszeń,
Rwą nadzieje umarłą w plątaninie głosów.

Puste drzewa, samotne, wyciągają ręce
Owijają je w sznury. Wciąż grubiej, wciąż więcej.

Jan Stanisław KICZOR
Jan Stanisław KICZOR
Wiersz · 15 września 2010
anonim
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    Jezuuuuu, ten mrok i ten chłód...

    · Zgłoś · 14 lat
  • estel
    Niedługo nas zasypie wierszami jesiennymi jak liśćmi i już nikomu nie będzie się chciało wyściubić nosa i słońca zobaczyć. Eeeech.
    Już tytułem nawiązujesz do Staffa i treścią do, moim zdaniem, wiersza mistrzowsko opisującego tę porę roku i udaje Ci się doskonalne oddać cały jej charakter. Tak jak żywię uwielbienie do "Deszczu jesiennego" tak Twój wiersz zapamiętuję i wkładam pomiędzy ulubione.

    · Zgłoś · 14 lat
  • Jan Stanisław KICZOR
    Ciesze się, że mogę się komuś spodobać (znaczy nie ja, a wiersz mój).
    Pozdrawiam czytających.

    · Zgłoś · 14 lat
  • Figa
    ja tam lubię jesień :)

    · Zgłoś · 14 lat
  • Justyna D. Barańska
    tak naprawdę Janie Stanisławie, jeśli ktoś nie ma parcia na szerokie interpretacje, to nie ma się co rozpisywać pod twoimi tekstami. bezustannie utrzymujesz dobry poziom, dając nam mądre i wyważone wiersze. takie pisanie zawsze będzie miało w sobie nutkę dawnej poezji, a jesień to w końcu czas, gdy ludzi ciągnie do wspomnień. zatem oczywiście, że na tak ;)

    · Zgłoś · 14 lat
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    Tak, tak, Panie Janie, piękny to sen...

    · Zgłoś · 14 lat
  • Jan Stanisław KICZOR
    Jestem wzruszony tak miłym przyjęciem. Dziękuję.

    · Zgłoś · 14 lat