Literatura

Jack Kerouac czyta "The Naked Lunch" Williama S. Burroughsa (wiersz)

Voyteq Hieronymus Borkowski

 


na wszystkich poboczach drogi
jest generalnie tak samo
tylko grabarze mogą być różni
ale oni zawsze są tacy sami

 

przecież trakt jest tylko jeden
żadnej róży wiatrów żadnych rozdroży
nawet bezdroża są kłamstwem
takim samym jak wyższość świąt Wielkanocy nad Bożym Narodzeniem
( może odwrotnie ale to jeden sztos )

 

tu i tam
śpiewa ten sam kanarek
Shiva tańczy tę samą tarantelę
a rajski owoc jest tak samo pogryziony

 

niechybnie czeka nas sen
ukrzyżowany przez te same słońca –
niewczesne węzły które pochłonęły już
nasze nadopiekuńcze
kroki
 


dobry 2 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Tomasz Smogór
Tomasz Smogór 20 września 2010, 15:02
Czuję się zaskoczony tytułem. Jednego i drugiego czytałem. Stare dzieje. Polecam ,,Zachodnią krainę'' W. S. B.
Justyna D. Barańska
Justyna D. Barańska 28 września 2010, 22:31
Trudno odnieść mi się do Nagiego lunchu, bo nie czytałam, więc nie wiem, w jaki sposób tekst egzystuje w nawiązaniu do powieści. W takim przypadkach ważne jest, żeby tekst działał również w oderwaniu, a tu działa. Ma własne sensy, które można odczytać samodzielnie. Dlatego jestem na tak.
Jacek
Jacek 29 września 2010, 12:57
"poboczach drogi" Ta droga jest rzeczywiście tak niezbędna?

" są tacy sami" zgrabna epifora

Mam mieszane uczucia, ale jestem na "tak". Brakuje mi tu klarownego przejścia ze świata przeróżnych kontekstów do świata rzeczywistego. Te konotacje są uruchamiane- niewątpliwie, ale siła nawiązań literackich jest zbyt duża i realna wartość utworu po prostu jest zakamuflowana, a szkoda.
przysłano: 20 września 2010 (historia)

Inne teksty autora

Bydgoszcz, sobota 30 maja 2015 roku
Voyteq Hieronymus de Borkovsky
Partykuły modalne
Voyteq Hieronymus de Borkovsky
Wiersz niewymuszony
Voyteq Hieronymus de Borkovsky
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca