Literatura

List do świętej Barbary (wiersz)

Voyteq Hieronymus Borkowski

córko Dioskura –
spotkałem Cię lata temu w monachijskiej Pinakotece
wyglądałaś tak świeżo
jakbyś przed chwilą 
opuściła otwarte łono palety Hansa Holbeina
jednak stało się tak jak się to dzieje normalnie 
czyli zapomnienie wyegzekwowało swoje prawa

 

wyrokiem prokuratora Bitynii
( a być może i wyższej instancji )
skała otworzyła się za dotknięciem miecza
i wysypały się ze złotego kielicha 
wszelkie pospieszne żądze anatemy i błogosławieństwa
do tej pory skrzętnie skrywane płaszczem anioła z Nikomedii

 

wiem
nazywasz się teraz Ingrid Bergman 
mieszkasz w Casablance
piszesz nowy rozdział historii sądu ostatecznego –
konieczny dialog z lordem Vaderem
węgielne listy do Orygenesa i Ignacego z Antiochii

 

mam nadzieję 
iż za Twoim wstawiennictwem
będą mi odpuszczone
wszystkie grzechy Maksymiana Galeriusza
wszystkie niegodziwości Humphreya Bogarta –
jako z duchem moim tak i bez niego
jako z Tobą tak i bez Ciebie
jako z zegarem tak i bez jakiejkolwiek cyfry
w trójkątnej wieży podziemia
którą niegdyś wznieśliśmy do Pana 


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Jacek
Jacek 16 pazdziernika 2010, 16:37
Powiem tak: To jest dobry wiersz, Wojtku, ale tylko kiedy weźmiemy pod uwagę poezję, która się w tym utworze pojawia. Bo niestety tekst czyta się jak encyklopedię. Jasne- nawiązania, konteksty, intertekstualność- to wszystko jest jak najbardziej mile widziane, ale nie w takich dawkach. Ja, mimo szacunku i umiłowania uczt intelektualnych maści wszelakiej, nie mogę dotrwać do końca....tylko dlatego, ze zwyczajnie nie chcę. Dusisz takie ciekawe pomysły...
Justyna D. Barańska
Justyna D. Barańska 17 pazdziernika 2010, 15:54
jako Ślązaczka z rodziny górniczej mam nieco inne podejście do Barbary ;) więc spodziewałam się czegoś innego, a tu taki misz masz totalny się zrobił. więc na nie jestem.
przysłano: 5 pazdziernika 2010 (historia)

Inne teksty autora

Bydgoszcz, sobota 30 maja 2015 roku
Voyteq Hieronymus de Borkovsky
Partykuły modalne
Voyteq Hieronymus de Borkovsky
Wiersz niewymuszony
Voyteq Hieronymus de Borkovsky
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca