Literatura

Memento (wiersz)

Voyteq Hieronymus Borkowski

Prawie trzydzieści lat temu...

odczekać swoje
i zmów odczekać
a później raz jeszcze czekać
czekać czekać

 

zmarznąć przysnąć
przegapić –
wzięli i poszli
doradzili czekać
czekać czekać

 

odsapnąć pomyśleć
nic nie robić –
odepchnęli krzyknęli
krzyknęli czekać
czekać czekać

 

sprężyć się zacisnąć
rozwalić –
zebrali złożyli
stwierdzili czekać
czekać czekać

 

da capo al fine non coda
 


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Justyna D. Barańska
Justyna D. Barańska 15 pazdziernika 2010, 19:11
a już myślałam po tytule, że będzie odwołanie filmowe ;) fajnie zauważyłeś możliwość słowa "zmów" jako że jest podobny do "znów", a może to tak przez przypadek wyszło? w każdym razie, przy tych bezokolicznikach wprowadzenie akcentów osobowych niezbyt ciekawie brzmi. co innego odwołania do osób trzecich.
no i poza tym znów/zmów nie znajduję nic ciekawego, więc na nie.
Jacek
Jacek 17 pazdziernika 2010, 20:56
Brzmienie. Tyle.
przysłano: 11 pazdziernika 2010 (historia)

Inne teksty autora

Bydgoszcz, sobota 30 maja 2015 roku
Voyteq Hieronymus de Borkovsky
Partykuły modalne
Voyteq Hieronymus de Borkovsky
Wiersz niewymuszony
Voyteq Hieronymus de Borkovsky
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca