Literatura

Osobisty Słowacki (wiersz)

Voyteq Hieronymus Borkowski

poznałem go
mijaliśmy się podczas niewyspanych spacerów
gdzieś między toaletą personelu a gabinetem ordynatorki –
pacjent zwany Juliuszem Słowackim był łatwo rozpoznawalny
wiedzieliśmy że po powrocie z Paryża
rozpędził zblazowanych romantyków
a Andrzeja Towiańskiego zamknął w komórce na szczotki pod schodami
co prawda mówili iż niejaka madame Bécu
uczyniła zeń niewolnika łańcuchowego
a jego samego ułożyła do snu w pościeli stepowych mohił 
tymczasem on władców liry i przedcerkiewnych regimentarzy pieśni oczekiwał tutaj
zza przyćmionych szyb wypatrywał Wernyhory 
przecież króla dzwonów łatwo przegapić
nie ma runicznego tatuażu na dłoniach
a tylu podobnych co parę minut
wysiada na pobliskim przystanku ze zlikwidowanych dawno tramwajów

 

pielęgniarka o imieniu Salomea
robiąc mu sztuczny zastrzyk z prawdziwych dziewięciu dni
rzekła
Rycerze błądzą po drodze,
Ja sama na słowo przychodzę -
- Darujcie - ja biała, ot trochę szalona...
Gdzieś pośrzodku Duma Boża,
Krwią Chrystusa purpurowa,
Na salamandry w płomieniu,
Na Pliniuszowe bajeczki
Zaklina
Myśl i mentes obrócić.

po czym
otarła jego brunatną twarz
ołowianym ręcznikiem
gniewu
 


wyśmienity 4 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Marzena
Marzena 30 listopada 2010, 13:52
To bardziej proza poetycka, ale kupuję!
Waris
Waris 2 grudnia 2010, 21:13
...otarła jego twarz ołowianym ręcznikiem gniewu..." świetna metafora. Świetny tekst.:)
Justyna D. Barańska
Justyna D. Barańska 6 grudnia 2010, 00:47
mohił-mogił?

Marzena napisała o prozie poetyckiej, a ja sobie myślę nawet dalej od samej poezji. Widać, że opowiadać lubisz, może spróbuj z dłuższą formą?
Voyteq Hieronymus de Borkovsky
Voyteq Hieronymus de Borkovsky 6 grudnia 2010, 14:37
Droga Justyno...! tak, chodziło mi o wyraz"mohił". Tak jest w "Śnie srebrnym Salomei"....
Justyna D. Barańska
Justyna D. Barańska 6 grudnia 2010, 21:34
wolę się upewnić, bo z klawiaturą to różnie bywa.
Alex Reed
Alex Reed 16 grudnia 2010, 16:06
Bardzo erudycyjny tekst.
przysłano: 29 listopada 2010 (historia)

Inne teksty autora

Bydgoszcz, sobota 30 maja 2015 roku
Voyteq Hieronymus de Borkovsky
Partykuły modalne
Voyteq Hieronymus de Borkovsky
Wiersz niewymuszony
Voyteq Hieronymus de Borkovsky
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca