Literatura

... (wiersz)

violacea

w źrenicy oka
zatrzymam cię
powieką zamknę

w lustrze
powrócisz

 

rankiem  


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Justyna D. Barańska
Justyna D. Barańska 23 kwietnia 2011, 20:46
Świąteczne zabawy słowem: www.wywrota.pl/forum/topic/19759#0
Bawmy się!
Johannes Tussilago
Johannes Tussilago 23 kwietnia 2011, 20:49
Osobiście nie lubię miniatur, ale w tej, pomimo "źrenicy", "oka" i "w lustrze", jest coś urzekającego. A może przypomniałaś mi wiersz "L'amoureuse" Paula Eluarda:

Elle est debout sur mes paupières
Et ses cheveux sont dans les miens
Elle a la forme de mes mains,
Elle a la couleur de mes yeux,
Elle s'engloutit dans mon ombre
Comme une pierre sur le ciel.
Elle a toujours les yeux ouverts
Elle ne me laisse pas dormir.
Ses rêves en pleine lumière
Font d'évaporer les soleils,
Me font rire, pleurer et rire,
parler sans avoir rien à dire.

"Zakochana"

Ona stanęła w mych źrenicach
Włosy jej splotły się z moimi
Ona ma kształt moich dłoni
Ona ma kolor moich oczu
Ona zatraca się w mym cieniu
Jak kamień pochłonięty niebem
Ona źrenice ma otwarte
I nigdy nie daje mi zasnąć
Od snów jej w pełnym dziennym świetle
Wyparowują całe słońca
I muszę śmiać się płakać mówić
Nie mając nic do powiedzenia.

Przełożył Jan Kott

Ukłony świąteczną porą.
estel
estel 7 maja 2011, 19:07
Ładne, szczególnie jak czytane na jednym wdechu. Zgrabne zatrzymanie, mignięcie, przechwycenie. Choć być może czegoś za dużo - źrenica oka? a może być inna źrenica?
Poza tym się podoba, wieczorne przypatrzenie się, aby o poranku móc zobaczyć to jedynie w lustrze.
Jacek
Jacek 7 maja 2011, 23:08
Tak, to ma świetny klimat. Mimo wyzutego ze wszystkich wartości rekwizytorium, udało Ci się to mądrze posklejać. Naprawdę jest nieźle. Jestem skłonny być na "tak".
violacea
violacea 9 sierpnia 2011, 11:51
dzięki
przysłano: 22 kwietnia 2011 (historia)

Inne teksty autora

do syna
violacea
marzenia
violacea
deszcz
violacea

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca