jestem tylko kobietą
w golfie i okularach
inteligentną i porządną
jestem tylko kobietą
w krótkiej sukience i szpilkach
określaną niezbyt eleganckim słowem
oznaczającym panią lekkich obyczajów
(Wskazówka nr 1
szata nie zdobi człowieka
ale może go poniżyć)
jestem tylko kobieta
idąc prosto chodnikiem
wykształconą
dobrze rokującą na przyszłość
jestem tylko kobietą
gdy chwieję sie lekko
alkocholiczką i narkomanką
która zapewna zmarnuje życie
(Wskazówka nr 2
alkohol poniża
niestabilne obcasy także)
jestem tylko kobietą
gdy mówię o sztuce
oczytaną młodą damą
jestem tylko kobietą
mówiąc o przemocy seksie
staję się wulgarną gówniarą
(Wskazówka nr 3
mowa jest srebrem
milczenia złotem
a tematy tabu to toksyczny ołów)
jestem tylko kobietą
nie muszę rozumieć
dlaczego człowieka próbuje się
określic słowami
jestem tylko kobietą
więc nie powinnam być mną
a jestem
choć czasem boli
(Wskazówka nr 4
jakoś zawsze znajdzie się ktoś kto rzuci kamień
albo błoto
bo o kamienie trudniej na współczesnych drogach)
jestem tylko kobietą
mówią że córką Ewy
pomioten szatana
w moim przypadku obrona nie ma tylu argumentów
co oskarżenie
tylko jedno jestem az kobietą
i jestem z tego dumna
PS. pozdrowienia z dziewiątego kręgu piekła
w krótkiej sukience i szpilkach - czyli te szpilki też są krótkie?
jestem tylko kobieta
idąc prosto chodnikiem
wykształconą
dobrze rokującą na przyszłość - polskie znaki uzupełnij, no i jesteś kobietą to idącą, bo to brzmi jakbyś idąc chodnikiem była wykształcona.
gdy chwieję sie lekko - się no i znów logika, gdy się lekko chwiejesz to znaczy że alkoholiczka i narkomanka? wiem, że chodzi tu o powierzchowność, to bardzo słabe zobrazowanie
później chyba 'nie powinnam być sobą' - mną brzmi tak jakoś potocznie
wskazówka 4 - rzuci kamień albo błoto? chyba W błoto, albo błotem
Pozdrowienia są fajne, ale to chyba tyle, bo to strasznie przegadany test. Czekam na kolejne:)