Literatura

Mundur (wiersz)

wiktor

Nie nie pójdę na wykład
Czym jest prawo naturalne i czy musimy się go słuchać?
ani na Wieczór poezji afrykańskiej
to zapewne kwestia wrażliwości czyli strachu przed dekonspiracją
zresztą z najwyższym trudem znoszę obecność munduru
nawet jeśli jest tylko chustą w kratę wojskową kurtką
i skórzaną torbą na ramię idealnie skrojoną pod granat dwa magazynki i rewolwer
oczywiście wiem że noszą w nich książki
ale to są książki specjalnego przeznaczenia tak jak zdania wielokrotnie rozkładające
system na drobiny kłamstw są orężem nieudolnie zakamuflowanym
pod zielono-brunatną płachtą języka który zostawia za sobą pole minowe
obcobrzmiących wyrazów i ciała zaplątane w zasieki syntaksy

 


wyśmienity 2 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
estel
estel 18 sierpnia 2011, 12:44
Ciekawe podejście - wrażliwość to nic innego jak strach przed dekonspiracją. Tak jest, chyba. No różne są mundury i różne ich przeznaczenie, tak samo jak różne są miejsca, w które mniej lub bardziej określony los rzuca człowieka.
guccilittlepiggy
guccilittlepiggy 21 sierpnia 2011, 15:18
uch, znakomity, doskonale skonstruowany, bez wyraźnej pointy (takowe mnie przeważnie drażnią), z błyskotliwym przejściem na grunt języka. kawał porządnego wiersza.
przysłano: 14 sierpnia 2011 (historia)

Inne teksty autora


Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca