Literatura

Spowiedź Anieli (wiersz)

Colt

kruszynka

podczas deszczu
wszystkie kieszenie
wydają się wilgotne

 

chodniki kochają się
w ruchliwych przechodniach
Aniela odnajduje boga

udzielającego komunii
ubogim


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
smykusmyk
smykusmyk 28 lutego 2012, 22:34
Ten poprzedni tekst o Anieli jakoś bardziej przypadł mi do gustu. Tu, przyznam szczerze, bardzo przeszkadza mi wersyfikacja, choć z drugiej strony trudno sobie wyobrazić, jak inaczej zwersyfikować tak krótki tekst... Pierwsza strofa to banał. Druga jest fajnym pomysłem. Natomiast pointa... Nie wiem, z niczego nie wynika. To jak stwierdzenie faktu, który nic nie wnosi...

Wydaje mi się, że troszkę zbyt duży skrót został tu zastosowany i przez to clou jakoś przecieka przez palce.
Nie tym razem.

Pozdrawiam.
Konrad Matysiak
Konrad Matysiak 28 lutego 2012, 23:46
Mmm... krytyki nigdy za wiele :) Dziękuję smyku za komentarz, chodź z nie każdą uwagą mogę się zgodzić. Przed chwilą zastosowałem malutką kosmetykę, teraz pointa (przynajmniej dla mnie) jest w pełni uzasadniona. Poza tym nie lubię się rozpisywać ;) Pozdrawiam.
Konrad Matysiak
Konrad Matysiak 29 lutego 2012, 16:51
Nie żeby poprzednia pointa nie była... ale teraz mi to jeszcze bardziej pasuje ^^
Justyna D. Barańska
Justyna D. Barańska 4 marca 2012, 11:42
A jakby z tym się coś zrobić? "wydają się wilgotne // chodniki kochają się" No wybijają SIĘ mocno ;)

Bez tytułu byłaby klapa - i to dowodzi, jak one są ważne, jak dopełniają tekst ;) Klapa by była, bo ta część opisowa z motywem komunii nijak się nie łączy, dopiero spowiedź tworzy pewną wspólnotę wszystkich motywów ;)
guccilittlepiggy
guccilittlepiggy 4 marca 2012, 18:42
jeżeli tekst jest tak pisany, żeby dopełnił go tytuł to rzeczywiście. ;)
ja ogólnie mam problem z "liryką roli", bo jakoś mnie nie przekonuje (poza oczywistymi arcydziełami), dlatego dla mnie jedyna dobra rzecz w tym tekście, to pierwsza strofoida, która byłba znakomitym punktem wyjścia do czegokolwiek.
Konrad Matysiak
Konrad Matysiak 4 marca 2012, 21:00
@Justyna D. Barańska - Wiem, wiem tytuł cementuje cały związek w tym tekście ^^ SIĘ to fajny zaimek i wolałbym go nie eksmitować ;)))))))
@guccilittlepiggy - są gusta i guściki, mi pasuję :>

Pozdrawiam i dziękuje za wizytę ;>
przysłano: 28 lutego 2012 (historia)

Inne teksty autora

KUA KIDYŚ TO BYO
Konrad Matysiak
BDSM
Silas
O drugiej...
Silas
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca