Literatura

Yukio Mishima rozmawia z generałem Mashitą (wiersz)

Voyteq Hieronymus de Borkovsky

Yukio Mishima rozmawia z generałem Mashitą w Ichigaya 25 listopada 1970 roku

 

 

zmęczony most seppuku
wyciąga swe dłonie
ku najwierniejszym cieniom
Jinmy Ōjiny Ōkuninushiego –
przecierając skruszone oczy
spłaca zaciągniętą wiarę
milczącym Nihon - koku genpō zen - aku ryōiki
za krew i literę

 

w Pawilonie Ryczącego Jelenia
Yoshinobu Tokugawa urządza ceremonię herbacianą
na którą przychodzi tylko Kannobn - bosatsu

 

Kagutsuchi zasypia w świątyni Yasukuni
jako popromienny
kami


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
kamil
kamil 7 kwietnia 2012, 11:07
Wielka postać dla literatury i jak wiele takich - niedoceniona.

Sam tekst już gdzieś czytałem. Jestem pewien. Bodajże pierwsza strofa brzmiała odrobinę inaczej. Jedyne do czego mam pamięć to właśnie słowa. :) Pierwsze dwa wersy uciskają w dołku brzucha. Dobry efekt.


youtu.be/67Q4nHgj1oQ
przysłano: 7 kwietnia 2012 (historia)

Inne teksty autora

Bydgoszcz, sobota 30 maja 2015 roku
Voyteq Hieronymus de Borkovsky
Partykuły modalne
Voyteq Hieronymus de Borkovsky
Wiersz niewymuszony
Voyteq Hieronymus de Borkovsky
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca