Płonące wieżowce wyrosły
Z ciemnych głów zesłańców
Z Krainy Słońca o czarnej godzinie.
Światła wykradziono
źrenicom dzikich psów
i skowyt z przepaści
lat świetlnych -
Oto Endeavour.
W kosmiczne krajobrazy montują
Konstelacje Nowych Dróg z pyłu
usypią Nową Ziemię i się zalęgną
Gnilec czy fałszywy bóg
W Śnieniu niepobitych ludów
(nie istnieje
A jest Istnienie) -
Oto biały duch.
"Psia gwiazda
galernikom transplanetarnych kolei!"
Kolonie dla dzieci z planety niebieskiej
z katechezą w puszce
ziarno czasoprzestrzeni
i Brak
szczepionki na Nowe
Oświecenie.