Literatura

rozliczenie wiary w... - Krzysztofowi Łozińskiemu (wiersz)

Evit-ka

 

(samokrytyka też – także na rocznicę sierpnia 1980)

 

nie mający wiedzy nie kalkulują

bo nie umieją

nie są w stanie przewidywać skutków

dlatego mają odwagę działania wbrew logice

 

bez wyrachowania

zgodnie z instynktem

robią coś czego istoty nie rozumieją -

to fundamentalna prawda przewrotów

 

są przeprowadzane dzięki brakowi pojmowania

że nie mogły się udać –

wiadomo przeciw czemu

ale już nie po co

 

wygrywa się ewentualnie

bo rozumiejący rzecz przeciwnik

boi się zuchwałości

jest porażony bezczelnością gwałciciela -

 

przecież z rewolucją jak z kobietą:

nauczyciel życia zrobił z niej boginię

a uczeń zwalił z ołtarza

zbezcześcił i posiadł


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 27 lipca 2012 (historia)

Inne teksty autora

więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca