Literatura

Porzeczki w proszku (wiersz)

Dariusz Chudecki

 

Nie ma tak lekko

wiatr co rozpowiada nad łąką

gdzie porzeczki w proszku i w tubce

rosną jak w pustyni i w puszczy

wyśnione jak amazońskie oazy

dzikie jak na zebraniu węży i myśli,

 

lukrowane agrestowymi rozterkami

najlepiej nadają się na przetwory

zbierane gorącymi latami

na nieistniejące jeszcze zupy

ogórki w proszku, groszek i pomidory

podawane na gorąco,

gotowane na śpiąco,

 

zupa może się rozlać, wsiąkać

jak krew w piach całe to gotowanie

gdy diabeł z wilkiem w kotle miesza

gdy ciemno, hula wiatr

jakby księżycem co gęstwiny przemierza

gwiazdy w lesie po cichu zbierane

i tak się będą gromadzić jak truskawki

w koszyku zbieracza by skończyć pod kranem

i nad niebem nad ranem.

 

Lepiej do słoika zakręcić i zobaczyć

czy nie przecieka, co z tego wynika.

Tak właśnie maślaki jak myśli na zimę schowane,

w szklanych naczyniach

za szybą, marzną w ciemnych piwnicach.


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Mithril
Mithril 20 września 2012, 19:02
słowotok a............................."wiersz" gdzie..?
przysłano: 20 września 2012 (historia)

Inne teksty autora

Koniec lata
Dariusz Chudecki
Spokój Pana Władka
Dariusz Chudecki
Namaluj mnie
Dariusz Chudecki

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca