Cały tytuł:
Po dziesięciu latach Andrzej Cnotliwy publikuje wiersz pod tytułem „Tekst alternatywny”, dodając do niego tylko jedną linijkę (i, będąc szczerym, wyrzucając jedno słowo)
rzeczy najważniejsze zawsze
giną w biegu porządku
spraw ważniejszych
jak zielony zeszyt
jak twardy dysk
świat jeszcze nic nie traci
świat dopiero nie zyskuje
pozbawieni świadomości
alternatywy
ludzie nie cierpią
sprawy najważniejsze bywa że
giną w chaosie
rzeczy ważniejszych
jak fragmenty
poematów niewcielonych nocą
cóż też miałby świat stracić
cóż też miałby świat zyskać
ludzie i tak znajdą sobie powód
do cierpienia
(2002 – 2012)
(Z cyklu W(i)ersje alternatywn(i)e)
się podoba niezmiernie takowe pisanie