Literatura

puls (wiersz)

ariel wiertelak

nigdy nie oceniałem ciszy

wspomnienia i klucz

wpleciony w cień jarzębiny

współgrały

 

przechodząc obok

coraz celniej rzucali oszczepy

olimpijczycy spojrzeń

ich stopy pokrewne kamieniom

garść krwi

krwawe poliki

 

wieczorem smakował lepiej

intensywniej

odziałując na zmysły

przynosił w kieszeniach tajemnicę

księżyc blady

poplamiony nocą

 

wiem

 

światło się nie zmieni

choć jego formy ubiorą inne kształty

owad usłyszy puls żarówki


dobry 4 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
abojawiem 24 listopada 2012, 14:48
zapowiadał się lepiej (niż zakończył), ale swoją wartość ma
Justyna D. Barańska
Justyna D. Barańska 25 listopada 2012, 11:43
Jak dla mnie tekst ma sporo uszczerbków, ale spokojnie można go przepracować. Niby długi nie jest - po za słupkowym zapisem, oczywiście - a jednak wkradło się nadsłowie, jak np. oszczepy i olimpijczycy spojrzeń. Wchodzisz nimi już na inny obszar, budujesz inną metaforę zamiast pracować na tej, którą wprowadziłeś od początku.


"przechodząc obok
coraz celniej rzucali" - kto rzucał?


Ciekawsze fragmenty:

"nigdy nie oceniałem ciszy
wspomnienia i klucz
wpleciony w cień jarzębiny"

"ich stopy pokrewne kamieniom
garść krwi"

"księżyc blady
poplamiony nocą

wiem

światło się nie zmieni
choć jego formy ubiorą inne kształty"

Ten owad na końcu też całkiem w porządku, ale podobnie do olimpijczyków nie jest zakorzeniony w tekście, a dobrze jest, kiedy motywy w pewien sposób same wypływają z tekstu, a nie wiszą jak doczepione ot tak.
rar rar 25 listopada 2012, 15:12
na tle coś ale nie
Ata
Ata 6 grudnia 2012, 11:05
pierwsza strofa najlepsza
Ari
Ari 16 grudnia 2012, 18:43
do Justyny D. B
kto rzucał? odp w kolejnym wersie ;p

'Wchodzisz nimi już na inny obszar'
taki właśnie jest cel, ze względu na rozbieżność tematu...
w ten sposób nawet ćma szybuje do światła zamiast błądzić w ciemności...

dziękuję za wgląd i pozdrawiam ;p
przysłano: 24 listopada 2012 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca