Literatura

Zimny kominek (wiersz)

CDE

 

pragnę strzelać

zabijanie zbyt powolną rozmową

bo szukanie zbyt dużo kolorów pochłonęło

a ja żadnego z nich już nie rozpoznaję

 

słowa nie mieszczą się w filiżance kawy

poranek to ciągłe spojrzenia w gazetę

wydarzenie godne uwagi

to wstrzymany na chwilę oddech

dekompresja codzienności

 

analizy potrzebne były kiedyś

teraz stoję pierwszy w kolejce

znam wyrok

dawno już opuścił Twoje oczy

przekwaterowanie

 

zaciśnięte powieki - wyłączność patrzenia w ekrany

nie wyświetlają już nic godnego uwagi

dzienniki poruszania się po tych samych liniach

drogi trącą powiewem wczorajszego dnia

on codziennie się powtarza

 

wykorzenia z nas resztki współczucia

gęsta atmosfera gotuje się jak pieczeń

choć do naszego domu święta nie przychodzą

widać tylko zawiasy

wyłamanie drzwi nastąpiło tak dawno temu

 

szron to nasz jedyny sąsiad

kominek chyba już nigdy się nie nagrzeje

dymem zaniesie wiadomość

nie wpuszczamy nikogo

 

pomimo chłodu rozpuściliśmy się

jesteśmy tylko kształtem

 


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Paulina Wielbicka
Paulina Wielbicka 10 stycznia 2013, 08:50
Błąd: w I strofie: *rozpoznaję! III strofa: świetna kwestia z wyrokiem :).
Reg Kehoe 10 stycznia 2013, 09:53
Nudnawy wiersz o nudzie codzienności. Rozmyta ta poetyka, niewyraźna.
Paweł Lewandowski
Paweł Lewandowski 10 stycznia 2013, 12:00
czasami codziennośc jest nudna, dawno nie pisałem to i nie wyszlo zbyt dobrze:p
Ata
Ata 10 stycznia 2013, 15:22
"gotuje się jak pieczeń"???
szanta - Edyta Ślączka-Poskrobko
No właśnie- pieczeń się piecze ;)
Poza tym: ciekawe podejście, koncepcja. Wiersz zawiera fajne elementy, jak choćby wspomniana przez koleżankę zwrotka. Są też inne:
słowa nie mieszczą się w filiżance kawy

poranek to ciągłe spojrzenia w gazetę

wydarzenie godne uwagi

to wstrzymany na chwilę oddech

dekompresja codzienności
Ta świetna!

Ale reszta zdecydowanie do poprawienia. Pierwsza zwrotka nielogiczna. Co mają kolory do strzelania i rozmowy? To mi się nie klei
Paulina Wielbicka
Paulina Wielbicka 11 stycznia 2013, 22:55
CDE to w takim razie czekamy na inne teksty :)
przysłano: 9 stycznia 2013 (historia)

Inne teksty autora

to świat memów i gifów
Paweł Lewandowski
Zaraza
Paweł Lewandowski
Podaj mi dłoń
Paweł Lewandowski
Spotkanie
Paweł Lewandowski
Ściany
Paweł Lewandowski
Mówisz, że człowiek
Paweł Lewandowski
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca