Literatura

Gdy śnią się owce (wiersz)

Trzypozycje

Nie wracam do miejsc które mnie nie chcą
mówię do ciebie staram się
i zawsze słyszę w słuchawce ZAJĘTE
wiem mówię powoli rwę zdania
ale nie pójdę do miejsc które mnie nie chcą
i tak na zewnątrz wszystko jest teraz cieplejsze
niż ja
 

po raz dwieściepięćdziesiątyszósty
przestawiam szklankę pełną niedopałków
między kolejnymi zdaniami wyobrażam sobie
soczystą zieleń
drożdżowy zapach ciepłego ciasta
gdy twoje oczy poruszają
moimi ustami języki płyną środkiem
gwiazdy topią się w jeziorze
wilgoć nad ranem
 

dom stoi tam gdzie pasą się owce
odpowiadamy sobie na pytania
a przecież nie rozmawiamy z nikim


niczego sobie– 3 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Mithril
Mithril 1 kwietnia 2013, 07:24
"Nie wracam do miejsc które mnie nie chcą"

"(...) wszystko jest teraz cieplejsze
niż ja"

tyle, lub aż tyle bo reszta jest infantylnym zlepkiem wtórnych kocopołów użytych na potrzebę ulirycznienia

"drożdżowy zapach ciepłego ciasta"
...................gdyby placek drożdżowy "pachnił" drożdżami, to niewielu miałby chętnych
ciekawe, gdyby powiedzieć: "amoniakalny zapach pierników"...................mmmmm, sama słodycz
Paulina Wielbicka
Paulina Wielbicka 1 kwietnia 2013, 08:55
Faktycznie - trochę tu infantylnych zlepków się namnożyło, jednak ja doceniam trochę więcej niż poprzednik -

Nie wracam do miejsc które mnie nie chcą
mówię do ciebie ...powoli rwę zdaniai
na zewnątrz wszystko cieplejsze niż
ja

po raz dwieściepięćdziesiątyszósty
ze szklanką niedopałków
między zdaniami wyobrażam
soczystą zieleń, ciepłe ciasto
chwilę
gdy twoje oczy poruszają
moimi ustami
języki płyną środkiem
gwiazdy topią się w jeziorze
wilgoć nad ranem


dom stoi tam gdzie pasą się owce


No tak na pewno bym poskracała, ale najlepsze oprócz tego, co Mithril podkreślił jest jeszcze "gdy twoje oczy poruszają moimi ustami"
Doremi
Doremi 1 kwietnia 2013, 10:41
odpowiadamy sobie na pytania

nie rozmawiając z nikim...

wracam do miejsc choć mnie nie chcą

ale nie pójdę do miejsc które mnie chcą

bo nie chcę

ich ja :)
Doremi
Doremi 1 kwietnia 2013, 11:10
...i nie sposób się nie zgodzic, że często*gęsto
'wtórnych kocopołów używa się na potrzebę ulirycznienia'

a...maśło maślane.........mniam - sam cholesterol ;)
przysłano: 31 marca 2013 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca