Literatura

[wspólnie] (wiersz)

R.

wspólnie wiążemy końce na supełki ku pamięci o znajomościach

wrzaskliwych jak świat  (strach  przez słuch słuszne decyzje

i dekadenckie chodzenie po manowcach – zostało ze szczenięcych

lat jak pies piłka i potop wśród lektur nieskończonych jak zdanie)

 

bo słowo wstało by stać się ciałem (chciało za mało?) reproduktywne

i czarno-białe jak sztuka użytkowa perspektywa zbieżności

widzenia mimo patrzenia z innego kierunku padło słowo

wyjdę za ciebie kiedy zechcesz teraz nie mam już wyjścia

 

wyjaśniała mi przyszłość ale nie wypada mówić o szczęściu

pośród mody na umieranie uwiera mnie hałas katastrofy smalenie

cholewek podryw na krajobraz koncertowy jak po wybuchu w atlancie

 

ataki astmy przerywają piosenkę boże dlaczego nie potrafię

powiedzieć o nim nic negatywnego byłoby może mniej

powierzchowne niż odpowiedź na  co widzisz kiedy na mnie nie patrzysz


wyśmienity 3 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Rafał Różewicz
Rafał Różewicz 11 maja 2013, 12:07
Żonka się postarała;) dobry wiersz.
Mithril
Mithril 11 maja 2013, 12:32
..........................do odchudzenia z przegadania
Ata
Ata 12 maja 2013, 11:33
troszkę przegadany, ale ma potencjał :)
Paulina Wielbicka
Paulina Wielbicka 12 maja 2013, 11:37
Popracowałabym jeszcze nad wersami, choć tekst ciekawy. Mnie osobiście drażni wers ze słowem ( II strofa) - ta fraza w nawiasie jakoś mi burzy ten strumień świadomości, który zestawia te dwa bieguny zderzające się w wywodzie podmiotu, pozdrawiam wrócę jeszcze na pewno
Wiktor Smol
Wiktor Smol 13 maja 2013, 20:24
Faktycznie bardzo solidny materiał i deczko dałoby się okroić, ale nie za wiele :)
Tym niemniej trafia do mnie przekaz :)

Kłaniam się
przysłano: 11 maja 2013 (historia)

Inne teksty autora

więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca