z biografii butelkarza skupowego
Evit-ka
(wycinek)
w skupie butelek zwrotnych
zatrudnia się Alfons Samotny -
tu zaraz wyjaśnić muszę
butelkowość utula mu duszę
we wtorki - niekiedy w niedziele
słucha więc brzdęku butelek -
a jest to – chociaż nie cicha -
zupełnie udana muzyka
w środy – przez wzroku mglistość -
ujarzmia szkła przeźroczystość
i wielobarwność jego
raz solo – a raz z kolegą
zaś w piątek, czwartek, sobotę
- nim jeszcze skończy robotę -
wiem dobrze – bo na tym się znam
wytwarza ozdoby dla dam:
w kawałkach szkła co się zbiło
przecudnie wyznaje im miłość -
już choćby przez takie wybryki
jak kolie tudzież kolczyki -
w poniedziałkowy wieczór
nie umie lub nie chce przeczuć
iż panie nie mają ochoty
na jego magiczne klejnoty -
gdy której chandra doskwiera
to woli do jubilery -
choć Alfons potrafi tak wiele
ukryty w skupie butelek