Na Wadze Bożej są dobre uczynki i występki.
Wyrocznia ma zasłonięte oczy.
Jeżeli ma ona wzgląd to tylko na skruchę i przebaczenie.
Niech nie przerażają nas grzechy po lewej stronie.
Zawsze możemy się nawrócić.
I waga zaczyna od początku ważyć.
Lecz Bóg patrzy na nią jednym okiem.
Przede wszystkim ocenia naszą miłość.