Literatura

***[jak się ma ulotność] (wiersz)

AgataSz.

jak się ma ulotność

uparte miganie po-wiek

do muru szerszego niż chiński

 

gdy ludzie niczym cegły

w niechlujnych mundurach

z bluszczu i wina

 

zaplatają warkocze

upadającym gwiazdom

 

niebo gaśnie nocą jak za dnia

wyszczerbia mur amunicją

martwych życzeń

 

bo początkiem było słowo

nabazgrane na kamieniu

w treści ulotne


dobry– 10 głosów
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Mithril
Mithril 5 sierpnia 2013, 18:09
***[jak się ma ulotność]

na ten przykład odnośnie tytułu

jakoś ta "gra" "po-wiek" nie wydaje się uzasadniona, ale może jest jakiś cel

"lecz niebo gaśnie nocą (...)
wyszczerbia(...) mur amunicją
martwych życzeń"

......................czytam bez tego "dnia" niwelując też imiesłów
tyle - coś w tym twoim pisania czasem jest jak tu - czyjeś życia, których już nikt nie pamięta, a budowlę widać z kosmosu...
Ata
Ata 5 sierpnia 2013, 18:29
Dziękuję :) skorzystałam z rady dotyczącej tytułu i ucięłam ogonek "wyszczerbia". Dni - zostawiam, ale już mniej więcej wiem na co zwracać uwagę w przyszłości..

ps. po-wiek, w sensie lat a nie wieczności.
Evit-ka
Evit-ka 5 sierpnia 2013, 18:57
Jak się ma ulotność, to i lotność się ma. PRZEWAŻNIE....
Ir
Ir 5 sierpnia 2013, 20:40
"o treści ulotność" - jakoś mi to nie pasuje, może " w treści ulotne"?
Nie jest źle.
Ata
Ata 5 sierpnia 2013, 22:11
"w treści ulotne" - skorzystałam, brzmi płynniej - dziękuję Ir :)
Evit-ka, miło mi, aż się uśmiechnęłam :)
zenit
zenit 6 sierpnia 2013, 06:50
dobry solidny tekst
Jarosław Baprawski
Jarosław Baprawski 6 sierpnia 2013, 16:14
..bardzo..:)
Ata
Ata 9 sierpnia 2013, 13:26
dzięki zenit, Jarosławie, miło mi :)
D.K.
D.K. 1 września 2013, 14:32
Ciekawie. Podoba mi się 'miganie powiek -po-wiek' :)
przysłano: 5 sierpnia 2013 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca