Nic tak bardzo,
jak trudności, jak cierpienie
nie zbliża -
(tylko że) jednego
ze sobą samym,
drugiego z drugim.
Widać,
jednego tylko ta miłość
(te cierpienie, te trudności)
nie może -
zbliżyć każdego z każdym.
Jeśli tylko miłość jest
pokonywaniem
cierpień i trudności.
Poza tym,
że nigdy nie jest za późno.