Literatura

w nieskończoność kurczyć się i lizać skałę (wiersz)

Jarosław Baprawski

co robić gdy toną słowa rozbite o falochrony

a myśl przemieniona w obraz podoba się

tylko obnażonym tchnieniom złudzenia

 

ustawić się w poprzek do fal

czy przyjąć zimne dłonie otchłani

będącej nieporozumieniem dla ust

w obrządku oblekania w nieudane

zawłaszczanie drobin szczęścia

każdego dnia coraz dalej

oddalonego od lądu

 

któż nie zatęsknił za śpiewem

empirycznego chóru syren

w nabożnej samotności

za cycatym aniołem

 

by po ciszy zatrzymanych

w pół drogi wahadeł

 

jeszcze raz

skonać

 

i jeszcze

i jeszcze

 

zejsć poniżej

linii bioder

 

 

 

 

 

 


niczego sobie 2 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Mithril
Mithril 4 marca 2014, 14:25
"a myśl przemieniona na obraz <[podobasię]>".............................?

"ustawić się w poprzek do fal
czy przyjąć zimne dłonie otchłani

będącej nieporozumieniem dla ust
płócienną oprawą zwiastującą traumę w obrządku oblekania
w nieudane <[zawłaszcenie]> odrobiny <[szcześcia]>
każdego dnia

coraz dalej oddalonego od lądu"
calvados
calvados 4 marca 2014, 14:28
''podobasię''- tu osobno :-)
''szcześcia''- szczęścia
''którz'' -któż nie zatęsknił
Jarosław Baprawski
Jarosław Baprawski 4 marca 2014, 14:32
:)..sorki..
calvados
calvados 4 marca 2014, 15:21
Podoba mi się metafora w pierwszym wersie i to kołysanie powtórzeń na końcu. Taki dziś smutny nastrój tego wiersza, przypomina morską otchłań, zimne fale odstręczają od ostatniego skoku... Drobiny szczęścia jak bursztyny, trudno znaleźć, choć sztorm pomocny, po każdej burzy następuje cisza, faktycznie łączy się z samotnością, a jednak cisza jest potrzebna, by wstać, a potem znów wyruszyć w morze, i nie daj się zwieść syrenim pieśniom ni ''cycatym aniołom'' :-)
Jarosław Baprawski
Jarosław Baprawski 4 marca 2014, 16:11
:)..tak
Ata
Ata 4 marca 2014, 17:20
"..myśl przemieniona na obraz" - wydaję mi się, że lepsze mogłoby być - w obraz.
Jarosław Baprawski
Jarosław Baprawski 4 marca 2014, 17:35
..masz rację ! :) - pozdrawiam
przysłano: 4 marca 2014 (historia)

Inne teksty autora

I cool
Jarosław Baprawski
Mery Lou
Jarosław Baprawski
z zeznań Baprawskiego
Jarosław Baprawski
z zeznań Baprawskiego
Jarosław Baprawski
Mery Lou
Jarosław Baprawski
w kuluarach
Jarosław Baprawski
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca