Literatura

Zagadka (wiersz)

GosiaK.

właściwie jest to wiersz- zagadka. Nie powiem, o czym dokładnie jest mowa... sami na to wpadnijcie;)
Chcę być bóstwem
narodzonym z mgły chłodnego, wiosennego poranka.
Chcę być duchem
opuszczającym wrak statku z dna morza;
ukazać się w czasie letniej burzy.
Chcę być aniołem,
który zstąpił na ziemski padół,
opadł z delikatnością jesiennego liścia.
Chcę być niewinnym śniegiem,
wyłonić się z zimowej zaspy.

Czy już wiesz, o czym ta zagadka?

Chcę spłynąć z nieba,
zachwycić głupców!
Stać się śniegiem, duchem, bóstwem...
Aniołem.
Zmysłowością.
Pieniądzem.
Zakazanym owocem przeznaczonym tylko dla jednego Adama.

Znalazłeś odpowiedź,
czy mówić dalej?
...A więc słuchaj, jeśli nie wiesz:

Chcę wpleść we włosy białe kwiaty,
stanąć wśród kochanych twarzy...

Mam zamilknąć?
Nie śmiej się ze mnie!
Czy to źle, że chcę być...

niczego sobie– 5 głosów
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 26 sierpnia 2001

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca