Literatura

bilet w jedną stronę / mnie meteo nie tego (wiersz)

Mi Lo

 

I.

po prawej stronie sceny suszą się prężne marzenia
to co najważniejsze i sielskie zostało w tyle
rozpustne wieżowce skąpane w dzikiej muzyce
kołyszą się miarowo
obłędnie
z  dachu widoki na przyszłość są urzekająco wyraźne
widocznie urobiony po łokcie bóg na chwilę przysnął
śmiertelnie poważny nie bawi się chwilowo tarotem
błagam przyśpiesz trochę
ośmiel się
właśnie dobiłem do brzegu a właściwie to zostałem dobity
słowo daję jeszcze wczoraj ktoś poprawiał gdzieniegdzie niepogodę 
na szczęście zmieniła się  na dobre zaciągając na wschodnią modłę

II .

nieboskłon milczy grzecznie kusząc zza miedzy lepszym błękitem
tylko drżenie pod stopami i mimowolny grymas kącików ust świadczy 
na jego niekorzyść a przecież naokoło szamocze się tyle motyli
o świcie świat chyba oszalał i tak trwa na kolanach całe życie
wiercisz się kłopotliwie

III.

niechże zgadnę 
na imię masz niecierpliwość to chyba po mamie 
swoboda po ojcu oj dałby mi teraz w pysk

 

 


niczego sobie+ 2 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Mithril
Mithril 6 czerwca 2014, 14:14
...zaproziłeś odwierszając
Mi Lo
Mi Lo 6 czerwca 2014, 16:32
proza życia, ale nie do rzyci ;)
Mithril
Mithril 6 czerwca 2014, 16:40
no chyba..........................nie :-)
szanta - Edyta Ślączka-Poskrobko
Podobają mi się niektóre skojarzenia i zwroty. Np to: "po prawej stronie sceny suszą się prężne marzenia" Jednak wiersz jest za bardzo gęsty w nie i gubi się przesłanie.
Ata
Ata 7 czerwca 2014, 22:50
trochę jednak przegadane
Mi Lo
Mi Lo 9 czerwca 2014, 22:40
najlepsze jest to, że osobiście uważam za najbardziej dopracowany z cyklu
ale to odbiorca zadecyduje, w którą stronę mam podążać
przysłano: 6 czerwca 2014 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca